Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

25.01.2016

Združene moči v duhu zavezništva - mednarodna vaja Allied Spirit 4

Pripadniki Slovenske vojske se od 16. januarja do 22. februarja 2016 na vadišču Hohenfels v Nemčiji udeležujejo mednarodne vojaške vaje Allied Spirit 4. Glavni vadbenec te povezovalne vaje je poveljstvo italijanske brigade Garibaldi, v katerem na vaji pod poveljstvom ameriškega bataljona sodelujejo tudi kanadska četa lahke pehote, slovenska motorizirana četa in ameriška četa na vozilih Stryker. Poleg naštetih sodelujejo na vaji še druge enote ameriške vojske, in sicer mehanizirani bataljon, artilerijski bataljon, bataljon inženircev, bataljon logistične podpore in helikopterska bataljonska skupina. Prek simulacijskih sistemov sodeluje na daljavo še nizozemsko poveljstvo padalskega bataljona, angleško poveljstvo bataljona in 173. padalska brigada iz Vicenze.

Slovenska vojska se vaje udeležuje zaradi urjenja in preverjanja sodelujočih enot iz sestave bataljonske bojne skupine ter izboljšanja povezljivosti znotraj zavezništva. Poleg motoriziranega dela z ustrezno bojno podporo je na vaji prisotna v vlogi naznačevalcev s tankovskim vodom in ustreznim logističnim elementom.

Cilji vaje so doseči povezljivost sistemov zvez, pripraviti koncept oskrbe manevrske čete, ki bo sodelovala na vaji, in oblikovati ustrezen logistični element, ki bo povezljiv z nadrejeno enoto. Po vaji bo tako motorizirana četa povezljiva za delovanje v zavezništvu, motorizirani vod pa preverjen za sodelovanje v motorizirani bataljonski bojni skupini. Obenem bo tankovski vod integriran s sistemom zvez.