Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

03.12.2019

Zbirka vojaškega letalstva in opreme Slovenske vojske bogatejša za novi muzejski eksponat Mi-8

V soboto, 30. novembra, je Vojaški muzej Slovenske vojske obogatil zbirko vojaškega letalstva in opreme z novim muzejskim eksponatom jurišno-transportnim vojaškim helikopterjem Mi-8. Muzejski eksponat je pridobljen s postopkom izmenjave muzejskih eksponatov med Vojaškim muzejem Slovenske vojske in Vojaškim muzejem Poljske vojske. Pobude o izvedbi menjave muzejskih eksponatov med muzejema so se porajale že leta 2013, ko je poljski partner izrazil željo, da bi v Tankovskem muzeju v Poznanju, enoti državnega Vojaškega muzeja Poljske vojske, ki ima svoje prostore v Varšavi, dopolnili zbirko in stalno razstavo z lovcem na tanke samohodnim topom M36 90 mm »Jackson«.

Po usklajevanju in pridobitvi vseh potrebnih soglasij ter dovoljenj s strani slovenskih in poljskih državnih organov sta načelnik Vojaškega muzeja Slovenske vojske in direktor Vojaškega muzeja Poljske vojske slovesno podpisala 30. maja 2019, v prostorih Državnega sveta Republike Slovenije pogodbo o izmenjavo muzejskih eksponatov. V naslednjih mesecih sta oba muzeja intenzivno pripravljala eksponate na transport. Vojaški muzej Slovenske vojske je svoj muzejski eksponat ob izjemni podpori enot Slovenske vojske in ob prisotnosti direktorja tankovskega muzeja v Poznanju z njegovimi sodelavci transportiral svoj muzejski eksponat v soboto, 23. novembra 2019. Poljska stran je v sredo, 27. novembra 2019 poslala nov muzejski eksponat Vojaškemu muzeju Slovenske vojske in Republiki Sloveniji.
Vojaški muzej Slovenske vojske bo helikopter Mi-8 v prihodnjih dneh vpisal v inventarno knjigo muzeja in mu s tem dodelil status predmeta kulturne dediščine Republike Slovenije. Muzejski eksponat Vojaškega muzeja Slovenske vojske bo tudi pod budnim očesom in strokovnim nadzorom skrbnika zbirke vojaškega letalstva in opreme ustrezno restavratorsko in konservatorsko obnovljen ter po opravljenih delih predstavljen širši javnost.
 
Fotografije: Tankovski muzej Poznanj in Vojaški muzej Slovenske vojske