Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

17.12.2019

Zaznamovanje dneva Šole za podčastnike in podelitev činov 35. generaciji OVSIU

V ponedeljek, 16. decembra, je v Avditoriju generala Maistra v Mariboru potekala slovesnost ob dnevu Šole za podčastnike (ŠPČ) in podelitvi čina vodnik 35. generaciji OVSIU. Tokrat so čin vodnika podelili 18 pripadnikom. Zbrane je nagovoril poveljnik Šole za podčastnike podpolkovnik Robert Simonič, osrednja govornica na slovesnosti pa je bila načelnica Generalštaba Slovenske vojske generalmajorka Alenka Ermenc. V kulturnem programu je sodelovala glasbena skupina »Akustična dimenzija«.

Šola za podčastnike Teritorialne obrambe je bila prva uradno ustanovljena vojaška šola v samostojni Sloveniji in je temelj, na katerem se je začel graditi izobraževalni sistem Ministrstva za obrambo Republike Slovenije. 16. decembra 1991 so prvi častniki in podčastniki Teritorialne obrambe pričeli s pripravami na izobraževanje in šolanje kandidatov za podčastnike. Prva preizkusna generacija, v kateri je šolanje uspešno končalo 55 kandidatov, je 6. januarja 1992 začela z usposabljanjem v takratnem Centru za civilno zaščito mestnega Sekretariata za obrambo Ljubljana na Igu pri Ljubljani. Danes tovrstno usposabljanje zaključuje že 35. generacija, vzporedno z njimi pa še nekaj podčastnikov, ki so v letošnjem letu uspešno zaključili različne oblike višjega kariernega vojaškega IU v tujini. V Združenih državah Amerike so letos šolanje zaključili: štabni vodnik Avgust Berke, štabni vodnik Anton Sevšek, štabni vodnik Goran Marčič in višji štabni vodnik Marko Polončič, na Hrvaškem pa je šolanje zaključil praporščak Damjan Hribar.

Dnevi enot so tudi priložnosti, ko se ozremo na dosežke preteklega leta, kakor tudi čas, ko lahko s priznanjem in zahvalo izkažemo spoštovanje tistim, ki so se poleg vseh zadanih nalog pri svojem delu še posebej dokazali ter dodatno prispevali k uspešnemu izvajanju in realizaciji nalog enote. Bronasto medaljo ŠPČ so podelili štabnemu vodniku Stojanu Kotarju, Zahvalo poveljnika ŠPČ pa štabnemu vodniku Dejanu Majerju.
 
Slušatelji 35. generacije OVSIU:
- BAJUK Bojan
- BAUER Siniša
- BOŽIČ Jožef
- BRENČIČ Blaž
- DRAGIN Luka
- GAJŠEK Rok
- GROSEK Alen
- KOZMUS Rudolf
- MARENK Blaž
- MERC Denis
- MIHALIČ Klemen
- PIRMAN PRHNE Gregor
- PREGL Christian
- RAVNIKAR Luka
- REPONJ Žiga
- ROZE David
- TUTNJEVIć Nenad
- ŽIŽMOND Mitja
 
Prejemnik Bronaste plakete ŠPČ 35. g. OVSIU:
vodnik Nenad TUTNJEVIĆ

Prejemnik Srebrne plakete ŠPČ 35. g. OVSIU:
vodnik Gregor PIRMAN PRHNE

Prejemnik Zlate plakete ŠPČ 35. g. OVSIU:
vodnik Klemen MIHALIČ
 
Fotografije: Carmen Kos | Kabinet načelnice GŠSV | OOJ