Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

05.07.2016

Zavezniška lovca aktivirana za zavarovanje slovenskega zračnega prostora

Danes, 5. julija, okrog 9. ure sta bila s strani pristojnega poveljstva Nata in v sodelovanju s Slovensko vojsko za zavarovanje slovenskega zračnega prostora aktivirana zavezniška lovca italijanske vojske EFA2000. Lovca sta spremljala sumljivo plovilo v slovenskem zračnem prostoru in pri tem zaradi potrebe po hitrem odzivu prebila zvočni zid.

Civilno plovilo Boeing 747 izraelske registracije, za katerega je obstajal sum, da bi lahko v Sloveniji povzročil varnostni incident, se je ob vstopu v slovenski zračni prostor javilo civilni kontroli in letelo skladno z načrtom leta. Zaradi potrebe po zavarovanju Slovenije je bil skladno s predpisi potreben takojšen odziv, zato je bilo zavezniškima lovcema dovoljeno letenje z nadzvočno hitrostjo, pri čemer sta prebila zvočni zid. Spremljano letalo je bilo v slovenskem zračnem prostoru deset minut. Letalo je slovenski zračni prostor zapustilo na območju Dobove in nadaljevalo let v zračnem prostoru Hrvaške. Po končani nalogi spremljanja sumljivega letala sta se lovca s podzvočno hitrostjo vrnila v matično bazo v Italiji.

Z Natom je bil julija 2013 podpisan nov tehnični sporazum, ki v aktivnosti varovanja zračnega prostora Republike Slovenije uvaja pomembno novost. Posredovanje zavezništva v slovenskem zračnem prostoru je z novim sporazumom mogoče tako z italijanske kot z madžarske strani. Tako se pristojni poveljnik lahko odloči za eno od dveh možnosti (lahko tudi za obe), glede na konkretno taktično situacijo. Varovanje zračnega prostora (angl. Air Policing) je uporaba lovcev prestreznikov v miru, s ciljem ohraniti integriteto zavezniškega zračnega prostora. Izvaja se v zračnih prostorih držav članic. Gre za stalno nalogo mirnodobne strukture Nata, v katero članice prispevajo svoje zmogljivosti.

Simon Korez, tiskovni predstavnik Slovenske vojske, mobilni telefon 031 330 951