Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

19.01.2012

Zasedanje vojaškega odbora zveze Nato v Bruslju

Včeraj, 18. januarja, se je v Bruslju začelo dvodnevno zasedanje Vojaškega odbora zveze Nato v sestavi načelnikov generalštabov, med katerimi je tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner. Zasedanju Vojaškega odbora zveze Nato bo v začetku februarja sledilo srečanje obrambnih ministrov, pri tem pa gre za vrsto aktivnosti, ki sodijo v priprave za vrh Nata, ki ga bodo maja letos v Chicagu gostile ZDA.
Vojaški odbor Nata je nagovoril generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen, ki je predstavil svoj pogled in pričakovanja glede vrha Nata. Izpostavil je glavni izziv uporabe resursov in zmanjševanja obrambnih proračunov ter to povezal s konceptom t. i. pametne obrambe (Smart Defence), ki zahteva več prioritizacije, sodelovanja in specializacije. Opozoril je tudi na to, da se reforma Natove poveljniške strukture izvaja prepočasi in zato ne poteka skladno z njegovimi pričakovanji.
Osrednji temi včerajšnjega zasedanja sta bili Natova partnerstva in pregled poteka operacije ISAF v Afganistanu. V okviru evro-atlantskega partnerskega sveta so spregovorili o možnostih za nadaljnje praktično in poglobljeno sodelovanje ter z državami Mediteranskega dialoga (MD) izmenjali poglede na skupne varnostne izzive v regiji, izpostavili pa so tudi pozitivne učinke sodelovanja v času libijske krize.
V okviru Sveta Nato–Rusija so potrjeni načrti vojaškega sodelovanja z Rusijo, razprava pa se je dotaknila tudi trenutno najaktualnejših področij: raketne obrambe in sporazuma o nadzoru nad konvencionalno oborožitvijo (CFE). Ruski načelnik je spregovoril o prenovi dokumentov o nadzoru konvencionalne oborožitve in sil v Evropi, nuklearni varnosti ter ruski pobudi za integrirano protiraketno obrambo, ki bo očitno predstavljala enega glavnih izzivov naslednjega vrha Nata in priprav nanj.
V nadaljevanju zasedanja se je Vojaški odbor seznanil s potekom Natove operacije ISAF, pri čemer je trenutno situacijo v Afganistanu in aktivnosti mednarodnih sil predstavil poveljnik ISAF general John Allen. Načelniki generalštabov so obravnavali preoblikovanje celovitega strateškega vojaško-političnega načrta, ki govori o koncu tranzicije do leta 2014 in možni podpori zavezništva po letu 2014. Razprava se je dotaknila tudi vprašanja zmanjševanja operativnih sil, pri čemer Slovenija zaenkrat ne sodeluje.
Drugi dan zasedanja je bil najprej namenjen operacijam. Predstavljena je bila situacija, pa tudi možnosti za prihodnost operacije KFOR na Kosovu. Ugotovljeno je bilo, da razmere niso naklonjene predvidenemu prehodu v Gate-3 in zmanjšanju mednarodnih sil. Načelnik Generalštaba Slovenske vojske je predstavil pogled na razmere s poudarkom na večji usklajenosti mednarodnih vojaških in varnostnih prispevkov in prizadevanj, ki potekajo na politični ravni. Obravnavane so bile tudi izkušnje iz operacij v Libiji in operacije zaščite pred piratstvom na morju.
Zasedanje bo končano z obravnavo transformacijskih vprašanj in iniciativ, ki potekajo v tej smeri, ter vprašanjem implementacije sprememb v Natovi poveljniški strukturi, v kateri bo Slovenija ohranila mesto brigadirja v Združenem poveljstvu sil Nata v Neaplju (JFC).
Načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner je zasedanje izkoristil za bilateralna srečanja z nekaterimi načelniki generalštabov sosednjih držav.