Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

27.01.2010

Zasedanje Vojaškega odbora zveze Nato v Bruslju

Včeraj, 26. januarja, se je v Bruslju začelo dvodnevno zasedanje Vojaškega odbora zveze Nato v sestavi načelnikov generalštabov, med katerimi je tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner.

Na včerajšnjem zasedanju so načelniki generalštabov članic Zavezništva in Partnerstva za mir v okviru Evroatlantskega partnerskega sveta spregovorili o možnostih za še širše vključevanje sil partnerskih držav v Natove odzivne sile. V okviru Mediteranskega dialoga so se seznanili z aktualnimi razmerami, z osnutkom strategije pomorske varnosti in z možnostmi za poglobitev praktičnega sodelovanja pri zagotavljanju pomorske varnosti ter spregovorili o poteku Natove protipiratske operacije ''Ocean Shield''.

V nadaljevanju zasedanja se je Vojaški odbor seznanil s potekom Natovih operacij KFOR in ISAF, pri čemer je trenutno situacijo v Afganistanu in aktivnosti mednarodnih sil predstavil poveljnik ISAF general Stanley McChrystal. Včerajšnje zasedanje se je končalo z razpravo o vojaškemu delu novega strateškega koncepta Nata, v kateri je sodelovala tudi predsedujoča skupini ekspertov za pripravo strateškega koncepta, nekdanja ameriška državna sekretarka Madeleine Albright.

Vojaški odbor je nagovoril tudi generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen, ki je spregovoril o poteku mednarodnih operacij in viziji njihovega razvoja, o transformaciji ter o potrebi po uskladitvi zahtev in zmogljivosti zveze Nato.

Zasedanje Vojaškega odbora zveze Nato se bo končalo danes.

Povezava na spletno stran zasedanja.

Foto: www.nato.int