Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

16.09.2019

Zaradi ustreznega skupnega odločanja, poveljevanja in delovanja je zavezništvo edinstveno, učinkovito in izjemno že 70 let

Slovenska vojska je od petka, 13., do nedelje, 15. septembra, v Ljubljani gostila konferenco Vojaškega odbora Nata v sestavi načelnikov generalštabov vseh zavezniških vojsk in najvišjih vojaških predstavnikov zveze Nato. Predsedujoči Vojaškemu odboru Nata general Stuart Peach je vodil konferenco ob gostiteljici načelnici Generalštaba Slovenske vojske generalmajorki Alenki Ermenc in podpori svojih strateških poveljnikov. Konference, ki se je začela v petek, 13. septembra, z uradnim odprtjem v ljubljanski Narodni galeriji, se je udeležilo več kot 400 udeležencev, med njimi 150 visokih gostov. Visoke goste je med drugimi nagovoril tudi predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor, ki je izpostavil, da je ponosen na Slovensko vojsko in da je Slovenska vojska ponos Slovenije.  

V soboto, 14. septembra, so načelniki generalštabov in strateški poveljniki držav članic v Grand hotelu Union razpravljali o aktualnih temah na obrambno-varnostnem področju, pomembnih za zavezništvo, v okviru ohranjanja miru in varnosti. Glavne teme pogovorov so bile misije, operativne dejavnosti, ohranjanje pripravljenosti in odvračalna drža zavezništva, pa tudi razvoj koncepta bojevanja v sodobnem varnostnem okolju, ki se bo sposobno soočiti in zoperstaviti sodobnim varnostnim izzivom. Po koncu zasedanja je general Peach izpostavil, da izjemno ceni 15-letni prispevek Republike Slovenije in Slovenske vojske v podporo skupnim vrednotam in poslanstvu zavezništva, ki ostaja v službi svobode, pravic, demokracije, pravnega reda in zakonitosti. Na konferenci so se udeleženci strinjali, da bo zavezništvo še naprej zvesto politiki odprtih vrat in da kmalu v svojih vrstah pričakujejo novo članico, Severno Makedonijo. Med sklepi konference je izpostavil nadaljnjo zavezanost odvračalno-obrambni drži zavezništva, vendar pa je njegova največja odgovornost zaščititi in varovati prebivalce zavezniških držav pred vsemi oblikami groženj. Zato so potrdili zaveze obstoječim operacijam in misijam, še posebej pa podporo Afganistanu, da bo lahko v prihodnosti samostojno uspešno vodil boj proti terorizmu. V hitro spreminjajočem se svetu je ob koncu izpostavil nujo po večjem vlaganju v investicije, predvsem za povišanje pripravljenosti in odzivnosti na sodobne oblike varnostnih kibernetskih oziroma hibridnih groženj. Poudaril je, da je Nato fleksibilna organizacija, ki se nenehno prilagaja sodobnim varnostnim izzivom. Ob tem je, po njegovem mnenju, nujno pospešiti sprejemanje potrebnih odločitev. Zaradi pravočasnega in ustreznega skupnega odločanja, poveljevanja in delovanja je zavezništvo edinstveno, učinkovito in izjemno že 70 let. Načelnica Generalštaba Slovenske vojske generalmajorka Alenka Ermenc je povedala, da je kolektivna obramba zavezništva močna podpora obrambi Slovenije in da zato tudi Slovenska vojska ponosno prispeva k skupnim naporom za mednarodni mir na operacijah in misijah. Izpostavila je, da je za Slovensko vojsko organizacija in izvedba konference izjemno zahteven projekt, vendar so k uspehu le-te prispevali tudi drugi državni organi.

Za Slovensko vojsko je organizacija in izvedba konference izjemno zahteven projekt, pri katerem je sodelovalo več kot 600 pripadnic in pripadnikov. Konferenco je vojska gostila v letu pomembnih mejnikov – mineva namreč 15 let od vstopa Republike Slovenije v evro-atlantske povezave, zveza Nato pa uspešno deluje že 70 let. Kot je na novinarski konferenci poudarila načelnica Generalštaba Slovenske vojske generalmajorka Alenka Ermenc, je prispevek Slovenske vojske prepoznaven predvsem v mednarodnih operacijah in misijah, v katerih deluje že več kot 22 let s kar šestimi odstotki stalne sestave, pomembni pa so tudi napori za stabilnost na območju Zahodnega Balkana. Po njenem mnenju se je Slovenska vojska z uspešnim gostovanjem konference izkazala kot verodostojna partnerica tudi na področju organizacije najzahtevnejše prireditve.

Vojaški odbor Nata organizira konferenco trikrat letno – dvakrat na sedežu Nata v Bruslju in enkrat v izbrani državi članici. Konference se udeležujejo vsi načelniki generalštabov pod vodstvom predsedujočega Vojaškemu odboru Nata in ob podpori dveh njegovih strateških poveljnikov. Vojaški odbor Nata združuje države članice za zagotavljanje strateškega vojaškega nasveta Severnoatlantskemu svetu, najvišjemu političnemu organu zavezništva. Vojaški odbor je odgovoren za tolmačenje političnih smernic v  usmeritve in nasvete za delovanje na vojaškem področju, da bi se dosegli cilji zavezništva, in sicer obrambo vseh Natovih držav članic. Vojaški odbor Nata deluje prek visokih nacionalnih predstavnikov držav članic v Natovem poveljstvu v Bruslju.