Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

26.06.2014

Zaključilo se je delovanje regionalnih rezervnih sil v BiH

V petek, 20. junija, so se pripadniki čete regionalnih rezervnih sil (v nadaljevanju RRS) vrnili z vaje OPREH-2, ki je na območju Bosne in Hercegovine (BiH) tokrat potekala v dveh delih.

V prvem delu so bili pripadniki nastanjeni v bazi Butmir pri Sarajevu in so izvajali situacijske naloge iz postopkov stabilizacijskega delovanja v širši okolici mesta ter po različnih vadbiščih vojske BiH. Četa je v tem času dobila certifikat o usposobljenosti za prevzem območja delovanja (v sodelovanju z britansko in avstrijsko četo) v času od 1.7.2014 do 31.12.2014, z možnostjo podaljšanja.

Drugi del vaje je potekal na severnem delu BiH, kjer so pripadniki izvajali humanitarne naloge v okviru zaščite in reševanja pod skupnim imenom »Joint Effort 2014«; združene moči enot EUFOR in vojske BiH so odpravljale posledice nedavnih poplav. Pripadniki čete so bili nastanjena pri Tuzli in so delovali na območju Doboja in širšega območja Posavine (Brčko, Šamac, Domaljevac, Vidovice, Kopanice, Bijeljina …). RRS je v okviru sanacije območja izvajal naloge čiščenja in odvoza naplavin, dekontaminacije, nadzora in izvidovanja prehodnosti komunikacij, vzorčenja vode in zemljišča, na podlagi kemijskih analiz pa so izvajali preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja bolezni.

Pripadniki slovenskega kontingenta so kljub visokim temperaturam in težkim delovnim pogojem v tem času odstranili 319 tovornjakov naplavin, dezinficirali 270200 m² javnih površin in objektov (vrtci, osnovne in srednje šole, zdravstveni domovi, občine,…) ter odvzeli 77 vzorcev vode in zemlje, za katere so rezultate analize posredovali ustreznim civilnim ustanovam na območju delovanja. Nalogam so vsakodnevno sledile ustrezne dezinfekcije vozil, moštva in opreme za vse sodelujoče pripadnike EUFOR-ja in oboroženih sil BiH; skupno je bilo dezinficiranih 958 pripadnikov in 325 vozil.

Vaja se je zaključila s slovesnim postrojem v bazi Dubrave, na katerem so se poveljnik EUFOR-ja in predstavniki BiH zahvalili za sodelovanje ter nagradili najbolj zaslužene posameznike.