Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

02.02.2015

Zadnjo slovensko zastavo v silah Isaf hrani Vojaški muzej Slovenske vojske

Danes, 2. februarja, je bil v Vojašnici Ivana Cankarja na Vrhniki slovesen postroj ob predaji zadnje zastave Republike Slovenije v silah Isaf. Od zadnjega poveljnika slovenskega kontingenta majorja Iztoka Stavanje jo je v trajno hrambo prevzel načelnik Vojaškega muzeja Slovenske vojske major mag. Zvezdan Marković.


Zadnja vojaka 21. slovenskega kontingenta v silah Isaf sta se v Slovenijo vrnila konec decembra 2014. Slovenska vojska je v silah Isaf delovala od leta 2004, ko je v Afganistan prišla predhodnica prvega kontingenta. V enajstih letih je tam delovalo 1.273 pripadnikov. 21 slovenskih kontingentov v silah Isaf v Afganistanu je opravljajo različne naloge, in sicer izvidovanje leta 2004, varovanje od leta 2005, mentoriranje od leta 2010 ter svetovanje od leta 2012.


V Afganistanu zdaj deluje prvi slovenski kontingent mednarodne operacije Odločna podpora (Resolute Support). Kontingent sestavlja sedem pripadnikov enote za specialno delovanje Slovenske vojske. V tej nebojni operaciji sodelujejo kot mentorji 207. korpusa afganistanske vojske ter delujejo v Poveljstvu za usposabljanje in svetovanje Zahod v Heratu. Kontingent bo v Afganistanu deloval do julija, predvidene pa so še tri šestmesečne rotacije.
Nato na nebojni svetovalni misiji Odločna podpora usposablja, svetuje in pomaga v okviru omejenega regionalnega pristopa na ravni varnostnih organizacij in nacionalnih institucij. Napotitev slovenskih vojakov na nebojno misijo Odločna podpora je posledica dopolnitve Strategije delovanja Republike Slovenije v prizadevanjih mednarodne skupnosti za stabilizacijo Afganistana in sklepa o napotitvi, ki ju je sprejela Vlada Republike Slovenije.

Foto: Boštjan Pogorevc, Kabinet načelnika GŠSV