Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

11.05.2012

Zadnji mesec delovanja pripadnikov 11. kontingenta Slovenske vojske v mirovni operaciji UNIFIL v Libanonu

Pripadniki 11. kontingenta Slovenske vojske so se pred dnevi z dopusta vrnili v Libanon, kjer v okviru mirovne operacije sil UNIFIL nadaljujejo izvajanje nalog. Obseg in intenzivnost  nalog še naprej ostajata nespremenjeni, pripadniki pa poleg rednih nalog izvidovanja v celotnem območju odgovornosti sektorja Zahod sil UNIFIL opravljajo tudi dodatne naloge na varnostno zahtevnejših območjih delovanja in naloge v poveljstvu sektorja Zahod.

Po besedah poveljnika kontingenta podpolkovnika Janeza Pungarška se vsi pripadniki kontingenta dobro počutijo in se pripravljajo na sprejem novega slovenskega kontingenta, ki bo konec maja prispel na območje delovanja.

Slovenske pripadnike je v teh dneh obiskal tudi častni generalni konzul Republike Slovenije v Libanonu Raymond C. El-Hachem, ki je ob tej priložnosti skupaj s podpolkovnikom Pungarškom najzaslužnejšim pripadnikom italijanskih oboroženih sil podelil plakete Poveljstva sil Slovenske vojske. Prejemniki priznanj so s svojim delom in korektnim ter profesionalnim odnosom do pripadnikov Slovenske vojske pomembno prispevali k uspešnosti izvajanja nalog slovenskega kontingenta.

Srebrno plaketo Poveljstva sil Slovenske vojske je brigadnemu generalu Carlu Lamanniju podelil častni konzul Republike Slovenije v Libanonu, bronaste plakete pa je podpolkovniku Pasqualu Juniorju Lazzariniju, stotniku Massimilianu di Silvestre in podčastniku Vincenzu Pagliuciju podelil podpolkovnik Pungaršek.

Častni konzul je v svojem nagovoru pripadnikom Slovenske vojske poudaril, da Slovenska vojska z 11. kontingentom na območju delovanja sicer ni prepoznavna po številčnosti kontingenta, temveč predvsem po njegovem strokovnem in profesionalnem delu ter spoštljivem odnosu do lokalnega prebivalstva.

Po sklepu slovenske vlade pripadniki Slovenske vojske sodelujejo na mirovni misiji v Libanonu od decembra 2006. Njihova naloga je skladno z resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov 1701 izvajanje nadzora celotnega območja odgovornosti, vključno z nadzorom razmejitvene črte med Libanonom in Izraelom ter vseh vstopnih točk v območje južnega dela Libanona, pa tudi nudenje pomoči libanonski vojski pri reševanju nestabilnih razmer.

Foto: SVNKON 11 UNIFIL