Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

01.02.2016

Začetna načrtovalna konferenca za mednarodno vojaško vajo Takojšen odgovor 2016

Slovenska vojska je v Vojašnici generala Maistra v Mariboru od ponedeljka, 25., do petka, 29. januarja, pripravila začetno načrtovalno konferenco za mednarodno vojaško vajo Takojšen odgovor 2016 (Immediate Response 2016). Slovenija namreč že tretje leto zapored skupaj s Hrvaško gosti to regionalno vajo pod vodstvom Poveljstva vojaških sil ZDA za Evropo (European Command – EUCOM). Nosilna enota osrednje in hkrati največje vaje Slovenske vojske je 72. brigada, ki je odgovorna tudi za izvedbo vseh načrtovalnih in spremljevalnih aktivnosti. Mednarodna vojaška vaja, na kateri bo sodelovalo deset vojsk, bo med 9. in 22. septembrom na območjih Cerkelj ob Krki, Postojne in Novega mesta.

Na konferenci so poleg pripadnikov 72. brigade sodelovali še pripadniki Generalštaba Slovenske vojske, Združenega operativnega centra, Logistične brigade, 15. polka vojaškega letalstva, Centra za združeno delovanje, Ministrstva za obrambo ter pripadniki oboroženih oziroma varnostnih sil Albanije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Kosova, Madžarske, Makedonije, Velike Britanije ter ZDA, skupaj 51 udeležencev. Udeleženci konference, ki so bili razdeljeni v pet delovnih skupin in na devet funkcionalnih področij, so uskladili nadaljnje procese načrtovanja, organizacije in izvedbe vaje ter potrdili njen potek, cilje usposabljanja, strukturo vodstva vaje in razvoj koncepta logistične podpore.

Po koncu konference bo med 1. in 3. februarjem organizirano še izvidovanje območij vaje za pripravo ciljev taktične in računalniško podprte vaje, pripravo strukture vodstva vaje, dokumentov kadrovske popolnitve, koncepta scenarija in razvoja koncepta logistične podpore.

Fotografije: desetnik Luka Mitrović, 72. brigada

V Kadetnici Maribor je potekala začetna načrtovalna konferenca…

… za mednarodno vojaško vajo Takojšnji odgovor 2016.

V uvodu je sodelujoče pozdravil namestnik poveljnika 72. brigade polkovnik Bojan Vogrinc.

Na začetni načrtovalni konferenci je sodelovalo skupaj 51 udeležencev iz desetih držav.

Udeleženci konference, ki so bili razdeljeni v pet delovnih skupin…

… in na devet funkcionalnih področij…

…, so uskladili nadaljnje procese načrtovanja, organizacije in izvedbe vaje…

… ter potrdili njen potek, cilje usposabljanja, strukturo vodstva vaje in razvoj koncepta logistične podpore.

Skupinska slika udeležencev začetne načrtovalne konference za mednarodno vojaško vajo Takojšnji odgovor 2016.