Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

02.07.2018

Začetek Vojaškega tabora 2018

Od ponedeljka, 2., do sobote, 14. julija, na širšem območju Bohinjske Bele in Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna v organizaciji Šole za častnike za polnoletne dijake srednjih šol in študente različnih fakultet poteka Vojaški tabor 2018. Tabor se organizira z namenom promocije Slovenske vojske oziroma predstavitve življenja in dela v službi domovine. Po sprejemu v mariborski Kadetnici so dijake in študente razdelili v vode, nato so se preoblekli v uniforme in začeli z uvodnimi postrojitvenimi pravili. Sledil je postroj v uniformi, podpis pogodb in nagovor poveljnika Centra vojaških šol brigadirja mag. Vilibalda Polšaka. Po malici so nadaljevali s postrojitvenimi pravili in pripravo na premik iz Maribora na Bohinjsko Belo.

Letos je v tabor, ki poteka že 19. leto zapored, vključenih 67 udeležencev, od tega 20 deklet in 47 fantov. Usposabljanje bo potekalo v dveh fazah. Prva faza, ki traja od 2. do 8. julija, predstavlja uvodno delovanje in splošno seznanitev s Slovensko vojsko na nivoju učne enote v okviru pridobivanja veščin v Vojašnici Boštjana Kekca na Bohinjski Beli in v njeni okolici. Druga faza, ki traja od 9. do 14. julija, predstavlja organizacijo in izvedbo taborjenja na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna s poudarkom na urjenju taktičnih postopkov in pripravo na zaključno vajo. V Vojaški tabor bodo aktivno vključeni kandidati 30. generacije Šole za častnike, ki bodo na taboru izvajali vloge poveljnikov vodov, oddelkov in vodij skupin.

Na taboru se udeleženci podrobno seznanijo z vojaškim življenjem, hkrati pa jim omogoča opravljanje delovne prakse. Udeleženci se na vojaškem taboru seznanijo s posameznim področjem dela v Slovenski vojski, poudarek pa je na usposabljanju v terenskih razmerah.

Fotografije: Jožef Kozel | www.postanivojak.si