Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

18.08.2014

Začetek usposabljanj za delovanje civilno-vojaških skupin ob množični naravni nesreči

V ponedeljek, 18. avgusta, se je v okviru osrednje vaje SV Takojšen odgovor 2014 v vipavski vojašnici začelo usposabljanje za delovanje civilno-vojaških skupin ob množični naravni nesreči. Več kot 150 tečajnikov iz desetih držav, in sicer Albanije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Danske, Hrvaške, Kosova, Madžarske, Makedonije, Slovenije ter ZDA, bo do petka utrjevalo in tudi pridobivalo novo znanje v petih sklopih tečajev. To so medicinska podpora na nalogah humanitarne pomoči in odzivanja na naravne nesreče, postopki v primeru množičnih poškodovancev, postopki bojiščnih reševalcev, sistemi za krizno upravljanje v primeru naravnih nesreč ter iskanje in reševanje. Predavatelji so tako civilni kot vojaški strokovnjaki iz Slovenije in ZDA. Glavna cilja tovrstnih skupinskih usposabljanj sta kakovostnejše sodelovanje na nacionalnih ravneh ter večja povezljivost med vojaškimi in civilnimi strukturami.

Skoraj 70 tečajnikov prihaja iz Slovenije, poleg pripadnikov Slovenske vojske pa znanje dopolnjujejo tudi predstavniki Policije, Uprave RS za zaščito in reševanje ter Rdečega križa Slovenije. 

Več kot polovica slušateljev bo teoretično znanje preverila naslednji teden tudi na osrednjem vadišču Slovenske vojske na Počku, kjer bodo združevali postopke ob odzivanju na večji potres.