Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

29.03.2019

Začetek skupnega terminološkega projekta med Ministrstvom za obrambo Republike Slovenije in Evropskim parlamentom

V okviru skupnega terminološkega projekta so v mesecu marcu tri prevajalke Slovenske vojske (SV) (predstavnici Šole za tuje jezike in predstavnica Generalštaba Slovenske vojske) obiskale Službo za usklajevanje terminologije (Terminology Coordination Unit – TermCoord) pri Evropskem parlamentu (EP) v Luksemburgu. Obisk je nadaljevanje sodelovanja, ki se je pričelo na Posvetu o dosežkih in izzivih vojaškega izrazoslovja. Tega je pod okriljem Centra vojaških šol organiziral Oddelek za prevajanje, tolmačenje in lektoriranje Šole za tuje jezike novembra lani in je pomenil tudi začetek sodelovanja med Ministrstvom za obrambo RS, Slovensko vojsko, Natom in EP na področju obrambne terminologije.

Med obiskom so se predstavnice  seznanile s prevajalskimi in terminološkimi procesi ter zmogljivostmi Evropskega parlamenta in pričele s pripravo gesel z obrambnega področja za vnos v terminološko bazo EU IATE. Projektu, v katerem s terminološko bazo NATOTerm sodeluje tudi Natova terminološka pisarna (NATO Terminology Office), se bo naknadno pridružila še Univerza v Ljubljani. V prvi fazi projekta bodo v terminološko bazo IATE vključeni izrazi s področja obrambe v slovenskem, angleškem in francoskem jeziku, ki bodo nato v okviru službe TermCoord prevedeni v vseh 24 jezikov EU.

V Luksemburgu so se predstavnice SV srečale tudi s predstavniki slovenske prevajalske enote, ki deluje pod okriljem Generalnega direktorata za prevajanje pri Evropskem parlamentu, na čelu katerega je Slovenec Valter Mavrič, ki je bil tudi prvi načelnik Šole za tuje jezike v Slovenski vojski. V slovenski prevajalski enoti so jim kolegi jezikoslovci predstavili naravo in potek svojega prevajalskega in terminološkega dela ter s podporo projektu tudi sami potrdili vse večjo potrebo po sistematičnem zbiranju in urejanju slovenske obrambne terminologije.