Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

10.05.2019

Začenjajo se taktična urjenja vaje Takojšen odgovor

V ponedeljek, 6. maja, se je začela mednarodna vojaška vaja Takojšen odgovor 2019 (Immediate Response), na kateri skupno sodeluje 6000 pripadnikov vojsk 15 zavezniških in partnerskih držav. Vaja, ki jo so-vodijo slovenska, hrvaška in ameriška vojska v Evropi, se odvija na področju Slovenije, Hrvaške in Madžarske; v Sloveniji se bo do 12. junija urilo okrog 3000 pripadnikov vojsk Slovenije, Črne gore, Hrvaške, Italije, Nemčije, Poljske in Severne Makedonije.

V prvem tednu so udeleženci vaje vzpostavili pogoje za sprejem sil in delovanje na vajah, v jutranjih urah v soboto, 11. maja, pa bodo pripadniki zavezniških vojsk izvedli izvidniški desant in zavarovanje širšega območja letališč Rakičan in Cerklje ob Krki, ki so ju po scenariju vaje zasedle nasprotnikove enote. S tem bodo izvidniške enote vzpostavile pogoje za izvedbo desanta, načrtovanega v večernih urah v ponedeljek, 13. maja, ko bodo udeleženci vaje po scenariju osvobodili zasedeni letališči. Aktivnosti se bodo nadaljevale s skupnimi taktičnimi in strelskimi urjenji na območju Rakičana, Maribora, Cerkelj ob Krki, Novega mesta in Osrednjega vadišča SV Postojna. V mariborski vojašnici bo skupaj 250 udeležencev zdravstvenega osebja slovenske, ameriške in severnomakedonske vojske skupaj z delavci Zdravstvenega doma Maribor, Gasilske brigade Maribor in Fakultete za zdravstvene vede Univerze v Mariboru urilo postopke ukrepov ob nesreči z večjim številom poškodovanih v lahki mobilni bolnišnici Role 2LM. Na ta način bodo preverili povezljivost med zavezniškimi zdravstvenimi enotami ter povezanimi civilnimi strokovnimi organizacijami.

Skupna usposabljanja zavezniških in partnerskih vojsk krepijo usposobljenost in pripravljenost sodelujočih, so pa tudi priložnost za osebno, strokovno, tehnično in taktično povezovanje in graditev učinkovitejših, bolj odzivnih sil za ohranjanje miru. Cilji letošnjih regijskih vaj sledijo doseganju hitrega in neoviranega premika sil in opreme čez ozemlja več držav, saj sta za ohranjanje varnosti ključna hitrost in učinkovitost skupnega delovanja.