Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

14.08.2014

Začenja se osrednja vaja Slovenske vojske

V nedeljo, 17. avgusta, se bo v Postojni začela letošnja osrednja vaja Slovenske vojske Takojšen odgovor 2014 (angl. Immediate Response – IR14).

Potekala bo do 30. avgusta, in sicer na ozemljih Republike Slovenije, Hrvaške in Nemčije. Gostiteljica mednarodne vojaške vaje je bila zadnja tri leta Republika Hrvaška, z letošnjim letom je odgovornost za njeno vodenje prevzela Republika Slovenija. Nosilec računalniško podprte vaje je poveljstvo ameriške kopenske vojske v Evropi. Na njej bodo udeleženci preverili povezljivost tudi na primeru zaščite in reševanja. Na vaji bo sodelovalo približno 1000 udeležencev iz enajstih držav, poleg nosilk Slovenije, Hrvaške in ZDA še Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Danska, Kosovo, Madžarska, Makedonija ter Velika Britanija.

Predstavnike medijev vabimo na uradno odprtje vaje, ki bo v nedeljo, 17. avgusta, ob 17. uri s slovesnim postrojem vseh udeležencev v parku pred Postojnsko jamo. Spremljevalni program slovesnosti bo med 12. in 21. uro. V njem bodo sodelovali glasbeni gostje Oto Pestner, Orkester Slovenske vojske, Dixie bend oboroženih sil ZDA in Policijski orkester. Predstavljen bo projekt Ministrstva za obrambo KulturajMO, na ogled bo pisana paleta oborožitve in opreme Slovenske vojske: zračno plovilo, bojna vozila, minometi, raketni sistemi, sistemi zvez, vozila in specialistična oprema vojaške policije, vojaškega gorništva in inženirstva, simulatorji streljanja z avtomatsko in zračno puško, brezpilotna letala, oprema Bojevnika 21. stoletja idr. Potekala bosta nagradna igra z zaključnim poletom s helikopterjem in pester kulturni program, na prizorišču bodo prisotni tudi vrhunski športniki Slovenske vojske.

Zaradi zagotovitve ustrezne prometne varnosti vas prosimo, da ob prihodu na parkirišče upoštevate navodila in usmeritve vojaške policije.

Vljudno vabljeni.

Več informacij: majorka Mateja Trošt, mobilni telefon 051 389 719, in stotnica Barbara Hanžič Visinski, mobilni telefon 051 641 089.

> Program slovesnosti ob odprtju osrednje vaje Slovenske vojske TAKOJŠEN ODGOVOR 2014 (Immediate Response – IR14) (pdf)