Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

07.06.2019

Začenja se mednarodna vojaška vaja Hiter odgovor 2019

Od petka, 7., do sobote, 22. junija, bo na ozemlju in v zračnem prostoru Republike Slovenije, Bolgarije, Hrvaške in Romunije potekala vojaška vaja Hiter odgovor 2019 (angl. Swift Response 2019). Enote zavezništva iz Francije, Italije, Kanade, Nemčije, Nizozemske, Španije, Velike Britanije in Združenih držav Amerike se bodo urile v izvajanju zračnodesantnih operacij in zagotavljanju podpore le-teh.

V Sloveniji bodo aktivnosti potekale predvsem na območju letališča v Cerkljah ob Krki, ki bo logistično podpiralo in zagotavljalo letališko podporo ter zaščito sil države gostiteljice. Aktivnosti na letališču bodo zajemale pristajanje in vzletanje zavezniških transportnih letal ter nastanitev, konsolidacijo in premik zavezniških enot na domnevno krizno območje, kjer bodo skupaj s partnerskimi vojskami znova vzpostavili mir.

Vaja Hiter odgovor zagotavlja priložnost za skupno usposabljanje, ki omogoča vodenje in nadzor kompleksnih operacij na različnih lokacijah. Sodelujoče enote sodelujejo z namenom vzpostavitve skupne večnacionalne sile, in sicer kjerkoli in kadarkoli je to potrebno. Sodelovanje v večnacionalnih vajah povečuje pripravljenost, krepi profesionalne odnose in izboljšuje splošno usklajevanje z zavezniki in s partnerji v času krize.