Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

28.02.2019

Začenja se Lipicanec 5, usposabljanje pripadnikov Slovenske vojske in Kopenske vojske ZDA v Evropi

Med 1. in 21. marcem bo na območjih Osrednjega vadišča Slovenske vojske Postojna in Novega mesta skupno usposabljanje pripadnikov enot Logistične brigade in 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske ter pripadnikov Podpornega bataljona 173. zračnodesantne brigade ameriške vojske.

Med usposabljanjem, imenovanim Lipicanec 5, bodo udeleženci urili izvajanje taktičnih premikov, vzpostavitve in zavarovanja dodeljenega območja, zagotavljanja oskrbe in transporta, tehničnega vzdrževanja materialnih sredstev in izvleke okvarjene in poškodovane tehnike ter zdravstvene oskrbe.

Skupno usposabljanje z zavezniki poleg nižjih stroškov usposabljanja omogoča tudi izmenjavo znanj in izkušenj, souporabo zmogljivosti in infrastrukture, pravično delitev bremen, skupna usposabljanja pa vodijo tudi v večje medsebojno zaupanje pri delovanju v mednarodnih operacijah.

Zaradi usposabljanja bodo med 1. in 21. marcem na relaciji Fernetiči–Postojna–Novo mesto in nazaj večkrat prisotne manjše kolone vojaških vozil slovenske in ameriške vojske, ki ne bodo ovirale pretočnosti prometa.