Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

19.09.2011

Začela se je vaja Slovenske vojske Izziv 2011

Danes, 19. septembra, se je v Republiki Sloveniji začela štiridnevna taktična vaja Slovenske vojske Izziv 2011, na kateri bodo poveljstva in enote sil Slovenske vojske urile postopke pri prehodu v višjo stopnjo pripravljenosti in zaščiti sil ter postopke pri izvajanju zaščite zračnega prostora Republike Slovenije. Na vaji bodo preverili še zmogljivosti sil v visoki stopnji pripravljenosti, poveljstva in enote pa bodo na vaji urile tudi postopke pri napotitvi enot za bojno podporo in podporo delovanja na kopnem, morju in zraku ter pri izvajanju iskanja in reševanja. Na vaji se bodo prav tako urili postopki sil Slovenske vojske pri zagotavljanju pogojev vzpostavitve zračnega mostu kot začetne faze vaje Brigade zračne obrambe in letalstva Challenge 2011, ki bo potekala konec meseca v Republiki Makedoniji, vaja pa bo hkrati okvir za urjenje Poveljniškega centra na poti doseganja končnih operativnih zmogljivosti bodočega Združenega operativnega centra. Vodja vaje je poveljnik Poveljniškega centra brigadir Dragan Bavčar. Na vaji sodelujejo vsa poveljstva in enote sil Slovenske vojske v različnem obsegu, skupaj se na vaji uri okoli 2.700 pripadnikov in pripadnic sil Slovenske vojske. Vadbene aktivnosti potekajo na mirnodobnih lokacijah poveljstev in enot Slovenske vojske in tudi izven vojaških objektov. Enote Slovenske vojske bodo med vajo izvajale premike na območju Republike Slovenije po kopnem, zraku in morju.

Danes bo v popoldanskih urah na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana potekalo urjenje postopkov pri prestrezanju plovila v zračnem prostoru Republike Slovenije in urjenje postopkov v primeru ugrabitve potniškega letala. Na vaji bodo sodelovali tudi Policija, Carina, Slovenija Control, d. o. o., in Letališke službe letališča JP Brnik ter italijanske zračne sile, ki izvajajo redno zaščito zračnega prostora Republike Slovenije.

Jutri, v torek, 20. septembra, bo 430. mornariški divizion z HPL Ankaran in potapljači v sodelovanju s helikoptersko enoto Slovenske vojske v Koprskem zalivu uril postopke iskanja in reševanja v primeru zasilnega pristanka letala Slovenske vojske, 14. inženirski bataljon pa bo s pomočjo mostu eurobridge pri objektu Slovenske vojske v Celju Bežigrad zagotovil premagovanje ovire pri prevozu sredstev iz vojaškega skladišča.