Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

26.10.2018

Začela se je največja vaja Nata v zadnjih treh letih

V četrtek, 25. oktobra, se je začela največja vaja Nata v zadnjih treh letih Trident Juncture (Trojni stik), na kateri sodeluje tudi 232 članski kontingent Slovenske vojske. Do 30. oktobra bo več kot 50.000 udeležencev iz 31 držav na skupnih urjenjih višalo bojno pripravljenost in dvigovalo raven medsebojne povezljivosti. Po premiku na izhodiščne položaje bodo sile od srede, 31. oktobra, do srede, 7. novembra,  delovale po scenariju, ki predvideva  odziv po aktivaciji 5. člena in preverja zmogljivosti za zagotavljanje kolektivne obrambe.

Trident Juncture se, pod vodstvom poveljnika Natovega združenega operativnega poveljstva Neapelj admirala Jamesa G. Fogga III, odvija na Norveškem in bližnjem območju severnega Atlantika in Baltskega morja, vključno z Islandijo ter zračnima prostoroma Finske in Švedske. Poleg 50.000 udeležencev to pomeni okoli 250 zračnih plovil, 65 ladij in 10.000 vozil na vaji.

Slovenska vojska sodeluje na vaji z motorizirano četo s pridodanim črnogorskim vodom, transportnim helikopterjem, delom sil v najvišji stopnji pripravljenosti (del skupine za civilno-vojaško sodelovanje in helikopter za medicinsko evakuacijo), elementom vojaške policije in enoto za podporo. Delovanje kontingenta Slovenske vojske, ki ga vodi podpolkovnik Uroš Trinko, je osredinjeno na kopensko komponento.

Trojni stik izkazuje pripravljenost in sposobnost Natovih sil za skupno delovanje oziroma povezljivost sil. Obenem so te sile zasnovane, da zagotovijo usposobljenost, delujejo povezano in so pripravljene, da se ustrezno in pravočasno odzovejo na vse oblike ogrožanj iz katerekoli smeri. Sočasno vaja podpira  namero zavezništva po vzdrževanju visoke pripravljenosti in usposobljenosti njenih sil. Je tudi preizkus in izjemen prikaz skupnih zmogljivosti, zato je vzorčen primer sodelovanja v miru in prikaz delovanja v krizi. Tovrstne Natove vaje izražajo in razvijajo razsežne vojaške zmogljivosti, ki zagotavljajo mir in varnost v partnerskih državah. Slovenija je dejaven člen teh prizadevanj in zato Slovenska vojska v njenem imenu sodeluje na vaji. Je pa za slovenske vojake to tudi izjemna priložnost, da preverijo zmogljivosti odziva v realnem času, zahtevnega premika na dolge razdalje in delovanja v izjemnih vremenskih razmerah, v katerih se morajo izkazati tako ljudje kot oprema.