Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

12.09.2017

Začela se je mednarodna vojaška vaja Zvezda Triglava 3

V ponedeljek, 11. septembra, se je v Vojašnici Boštjana Kekca na Bohinjski Beli s krajšo slovesnostjo začela vaja Zvezda Triglava 3. Na vaji bodo pripadniki 132. gorskega polka 1. brigade, ki je nosilna enota za organizacijo in izvedbo, v sodelovanju s pripadniki 72. in Logistične brigade ter pripadniki oboroženih sil britanske in ameriške vojske izvedli skupno usposabljanje iz gorniških veščin, ki bodo nadgrajene z bojnimi postopki za bojevanje v gorskem svetu. Vaja je razdeljena na dve fazi ter bo potekala na širšem območju Bohinjske Bele in Soriške planine med 12. in 22. septembrom 2017.

V prvem tednu bo težišče na usposabljanju iz individualnih vojaško gorniških veščin, v drugem tednu pa bo usposabljanje namenjeno kolektivnim nalogam iz taktike delovanja manjših taktičnih enot v gorah. V ta namen bodo udeleženci vaje na območju Soriške planine med ponedeljkom, 18., in sredo, 20. septembra, izvedli taktično vajo enot z uporabo manevrskega streliva. Z vajo bodo, na razmeroma majhnem območju in na zelo različnih tipih reliefa ter spremenljivih vremenskih razmerah v dnevno-nočnih pogojih, preverili veščine in znanja s področja gibanja, preživetja ter bojnega delovanja v sredogorju.

Slavnostni govornik, načelnik štaba 1. brigade podpolkovnik Gregor Vodeb, je ob tej priložnosti povedal, da je usposabljanje pomembno v vsakem delu operativnega cikla enote ter da bodo z vajo Zvezda Triglava izmenjali dragocene izkušnje in nadgradili svoje znanje.

Tak način dela omogoča neposredno izmenjavo izkušenj na gorskem zemljišču, za pripadnike 132. gorskega polka 1. brigade pa bo dodana vrednost tudi komuniciranje v angleškem jeziku.

Fotografije: štabni vodnik Mitja Jakupak, 132. GORP/1. BR