Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

07.10.2019

Začela se je mednarodna vojaška vaja Zvezda Triglava 2019

V nedeljo 6. oktobra, se je v Vojašnici Boštjana Kekca na Bohinjski Beli s krajšo slovesnostjo začela vaja Zvezda Triglava 2019.

Na vaji in skupnem usposabljanju s pripadniki 132. GORP (vključno s pripadniki rezervne sestave) in ostalih enot Slovenske vojske sodelujejo pripadniki oboroženih sil Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske ter nacionalne garde Združenih držav Amerike. Pripadniki 132. gorskega polka že peto leto organizirajo skupno usposabljanje z namenom urjenja gorskega bojevanja, izmenjave izkušenj in dviga povezljivosti med sodelujočimi enotami Slovenske vojske in oboroženimi silami partnerskih držav. Vaja, ki bo potekala do 18. oktobra, je razdeljena na dve fazi. V prvih desetih dneh bo težišče na usposabljanju iz individualnih vojaškogorniških veščin, kolektivnem usposabljanju na nivoju skupin in oddelkov, usposabljanju posebnih skupin (minometni oddelek, ostrostrelni pari), usposabljanju BPL in AIV, situacijski taktični vaji na nivoju vod–četa in taktična vaja na nivoju vod–četa. V drugem delu (v zadnjih dneh vaje) bodo na sporedu pospravljanje, sanacija terena in analiza usposabljanja.

Z vajo, ki bo potekala v okolici Bohinjske Bele, na vadišču in strelišču Mačkovec ter Soriški planini bodo sodelujoči na razmeroma majhnem območju in na zelo različnih tipih reliefa ter v spremenljivih vremenskih razmerah v dnevno-nočnih pogojih preverili veščine in znanja s področja gibanja, preživetja ter bojnega delovanja v sredogorju. Za logistično in zdravstveno zagotovitev bodo na vaji skrbeli pripadniki Logistične brigade. Predstavitev vaje vabljenim gostom in medijem bo v ponedeljek, 14. oktobra, na Soriški planini.

Fotografije: štabni vodnik Matej Habjanič, 132. GORP