Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

10.09.2018

Začela se je mednarodna vojaška vaja Zvezda Triglava 2018

V ponedeljek, 10. septembra, se je v Vojašnici Boštjana Kekca na Bohinjski Beli s krajšo slovesnostjo začela vaja Zvezda Triglava 2018. Pripadniki 132. gorskega polka že četrto leto organizirajo skupno usposabljanje iz gorniških veščin, na kateri bodo pripadniki 1. brigade Slovenske vojske sodelovali s pripadniki oboroženih sil britanske in ameriške vojske.

Vaja, ki bo potekala do 21. septembra 2018, je razdeljena na dve fazi. V prvem tednu bo težišče na usposabljanju iz individualnih vojaško gorniških veščin, v drugem tednu pa bo usposabljanje namenjeno kolektivnim nalogam iz taktike delovanja manjših taktičnih enot v gorah. V ta namen bodo udeleženci vaje na območju Soriške planine med ponedeljkom, 17., in sredo, 19. septembrom, izvedli taktično vajo z uporabo manevrskega streliva.

Slavnostni govornik, poveljnik 132. gorskega polka polkovnik Robert Klinar, je ob tej priložnosti povedal, da bo usposabljanje zahtevalo mnogo več kot navadno zajema osnovno delovanje pehotnega vojaka in, da bodo svoja znanja prenašali drug na drugega ter pokazali, da so zmožni skupnega delovanja na najvišji vojaški profesionalni ravni.

Z vajo, ki bo potekala v okolici Bohinjske Bele, vadišču in strelišču Mačkovec ter Soriški planini, bodo sodelujoči na razmeroma majhnem območju in na zelo različnih tipih reliefa ter spremenljivih vremenskih razmerah v dnevno-nočnih pogojih, preverili veščine in znanja s področja gibanja, preživetja ter bojnega delovanja v sredogorju. Za logistično in zdravstveno zagotovitev bodo na vaji skrbeli pripadniki Logistične brigade.

Fotografije: stotnik Robert Gasser, 132. GORP/1. BR