Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

05.06.2017

Začela se je mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2017

V nedeljo, 4. junija, se je s slovesnostjo na letališču Cerklje ob Krki začela sedemdnevna mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2017 (angl. Adriatic Strike), na kateri Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvaja usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja. Slovesnosti so se udeležili namestnik poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske brigadir Ernest Anželj, župani občin Brežice, Krško in Kostanjevice na Krki ter predstavniki lokalnih skupnosti.

Na slovesnosti, ki je potekala ob dnevu odprtih vrat v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki, sta udeležence vaje in obiskovalce nagovorila brigadir Ernest Anželj in vodja mednarodne vojaške vaje polkovnik Bojan Brecelj, poveljnik 15. polka vojaškega letalstva. Program prireditve, ki ga je povezovala Nataša Klobčaver, je kulturno obarvala lokalna glasbena skupina Ritem vodovodarji.
Ob dnevu odrtih vrat Vojašnice Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki so si obiskovalci lahko ogledali opremo in oborožitev Slovenske vojske ter statično, dinamično predstavitev letal in helikopterjev, sodelujočih na mednarodni vojaški vaji ter predstavitve lokalnih društev in organizacij, obiskovalci pa so lahko pokusili brezplačen vojaški obrok.

Na vaji sodeluje okoli 500 udeležencev, od tega približno 250 pripadnikov oboroženih sil Avstrije, Belgije, Češke, Črne gore, Danske, Francije, Hrvaške, Italije, Kanade, Latvije, Litve, Madžarske, Makedonije, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Romunije, Slovaške, Združenih držav Amerike in Jordanije kot opazovalke. Urjenje postopkov usmerjevalcev zračne podpore bodo podpirale letalske zmogljivosti:

helikopterji
– Bell 206, Slovenija,
– Bell 412, Slovenija,
– Cougar AS AL 532, Slovenija,
– Bell OH-58 Kiowa, Avstrija,
– SA 341 Gazela, Črna gora;

letala
– Pilatus PC-9, Slovenija in Hrvaška,
– Pilatus PC-7, Avstrija,
– Aero L-159, Češka,
– AMX, Italija,
– Tornado, Italija,
– Lear Jet, Nemčija,
– SAAB JAS 39 Gripen, Madžarska.

Zrakoplovi bodo v podporo usposabljanju usmerjevalcev združenega ognja vzletali z letališča Cerklje ob Krki in pristajali na njem, zavezniška letala Pilatus PC-9, AMX, Tornado in SAAB JAS 39 Gripen pa bodo vajo podpirala z matičnih letališč.

Usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja, ki poteka že šesto leto zapored na širšem območju Republike Slovenije, se bo izvajalo na šestih različnih lokacijah po Sloveniji, in sicer na osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, na katerem bodo zračna plovila, tanki, minometi in topovi zagotavljali ognjeno podporo, ter na širšem območju Soriške planine, Glažute pri Gotenici, Loke pri Žusmu – Velika Špička ter občin Celje in Trbovlje.

Zaradi zagotavljanja varne izvedbe vaje ter varnega in neprekinjenega zračnega prometa bodo med vajo začasne dnevne zapore zračnega prostora nad območji delovanja, in sicer med 9. in 12., 14. in 17. ter 20. in 23. uro. Večinoma bo usposabljanje potekalo v vidnem delu dneva, vse aktivnosti na delovnih točkah pa bodo končane do 23. ure.

Aktivnosti na terenu bodo potekale po vnaprej določenem scenariju in za okolico, kolikor bo mogoče, nemoteče, saj bo na terenu le manjše število vojakov in vojaških vozil, uporaba manevrskega streliva bo minimalna, udeleženci pa se bodo z vozili premikali po javnih cestah in utrjenih gozdnih poteh.
Usmerjevalec združenega ognja svetuje poveljniku na terenu o uporabi zračne in drugih vrst ognjene podpore (ladijske, minometne ali artilerijske) in njeni pravilni uporabi ter ob delovanju nadzoruje izvedbo. Zagotavlja tudi podporo z izvidovanjem poti, spremstvom konvojev in nadzorom okolice, s čimer je vzpostavljena celovita zaščita lastnih sil.

Foto: Daniel Mlakar, OOJ GŠSV

Video posnetek (youtubeMORS): Robert Cotič