Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

27.05.2013

Začela se je letošnja osrednja vaja Slovenske vojske Premik 2013

Danes, 27. maja, se je začela osrednja vaja Slovenske vojske (SV) Premik 2013, ki bo na ozemlju in v zračnem prostoru Republike Slovenije potekala do 7. junija. Namen vaje je preskusiti zmogljivosti sil 1. brigade SV po izvedenem preoblikovanju, preveriti pripravljenost deklariranih in odzivnih sil, usposobiti usmerjevalce združene ognjene podpore ter krepiti regionalno vlogo SV na področju načrtovanja in izvajanja združenih ognjev.


Vaja bo potekala tudi zunaj vadišč SV. Večjo prisotnost pripadnic in pripadnikov SV je že mogoče opaziti na območju Krasa, kjer od danes naprej poteka preverjanje končnih operativnih zmogljivosti čet 10. pehotnega polka, ki bo jeseni prevzel naloge na Kosovu. Na preostalih lokacijah (Porezen, Vrhovo, Gotenica in Osrednje vadišče SV Postojna) bo vaja potekala v naslednjem tednu.

 
V tem tednu na vaji sodeluje okoli 280 pripadnikov SV, v tednu med 3. in 7. junijem pa bo sodelovalo okrog 800 pripadnikov SV, ko bo večina aktivnosti potekala na osrednjem vadišču SV pri Postojni. Prihodnji teden bo na vaji sodelovalo tudi okoli 50 pripadnikov hrvaških, italijanskih, madžarskih, francoskih, avstrijskih in ameriških oboroženih sil, ki bodo urili postopke usmerjanja združenega ognja, kar bo podpiralo 18 zračnih plovil. Poleg plovil SV bodo sodelovala še zračna plovila ameriške, avstrijske, italijanske in madžarske vojske. Aktivnosti v zračnem prostoru bodo potekala v tednu med 3. in 7. junijem, predvidoma med 11. in 23. uro in s časovnimi presledki. Plovila bodo letela na višini med 100 (nad vadiščem Poček) in 6000 metri, po vnaprej določenih zračnih conah, s krajšimi varnostnimi zaporami nekaterih con okoli vadišča Poček.


Zaradi vaje bo v tem času povečan promet vozil na razdaljah od vojašnic SV proti Kostanjevici na Krasu in Počku pri Postojni, v nedeljo, 2. junija, pa tudi v smeri proti letališču Divača, kjer bo od 12. do 16. ure potekal vojaški miting, kamor so vabljeni vsi, ki jih zanimajo vojaška oprema in plovila.

Več informacij: stotnica Nina Raduha, mobilni telefon: +386 41 760 694