Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

21.10.2014

Začela se je druga ustanovitvena konferenca Natovega centra odličnosti za gorsko bojevanje

V ponedeljek, 20. oktobra, se je na Bledu začela druga ustanovitvena konferenca Natovega centra odličnosti za gorsko bojevanje. Konference se udeležujejo predstavniki devetih držav (Avstrije, Črne gore, Hrvaške, Italije, Nizozemske, Srbije, Velike Britanije in Združenih držav Amerike ter Slovenije kot gostiteljice).

Udeležence konference je v imenu Slovenske vojske uvodoma pozdravil načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir dr. Andrej Osterman ter dejal: »Slovenija kot država nosilka z ustanovitvijo Natovega centra odličnosti znanje in odličnost naših pripadnikov približuje partnerskim državam ter s tem zagotavlja svoj prispevek k večji povezljivosti oboroženih sil na področju vojaškega gorništva v okviru zavezništva. Z novim centrom odličnosti bomo povečali in izboljšali specifično zmogljivost ter učinkoviteje uporabili naše že oblikovane vojaško-gorniške sile in zmogljivosti.«

Uvodno predstavitev in presek stanja je podal polkovnik Boštjan Blaznik, direktor Natovega centra odličnosti za gorsko bojevanje.

Druga ustanovna konferenca predstavlja nov odločilen korak v smeri ustanovitve in akreditacije Natovega centra odličnosti. Na njej se bodo dokončno oblikovali koncept delovanja Natovega centra odličnosti za gorsko bojevanje ter memorandumi o soglasju, dorečeni pa bodo tudi pravne podlage, financiranje in popolnjevanje centra.

Med konferenco ostaja odprta konstruktivna izmenjava mnenj in tvorno sodelovanje držav udeleženk s ciljem uspešnega prihodnjega sodelovanja v okviru centra odličnosti.

Konferenca se bo končala v četrtek, 23. oktobra, v objektu Natovega centra odličnosti za gorsko bojevanje v Poljčah.