Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

10.04.2012

Začela se bo osrednja vaja Slovenske vojske Pomlad 2012

Skladno z načrtovanimi usposabljanji za leto 2012 bodo sile SV izvedle letošnjo osrednjo taktično vajo poveljstev in enot SV Pomlad 2012, ki bo potekala med 11. in 24. aprilom v Republiki Sloveniji. Vaja je sestavljena iz treh sklopov. V prvem sklopu bo med 11. in 15. aprilom potekalo preverjanje postopkov poveljstev in enot sil SV pri izvedbi delne mobilizacije posameznih enot SV, v drugem sklopu, ki bo potekal 16. in 17. aprila, bo izvedeno preverjanje pripravljenosti odzivnih sil SV, med 18. in 24. aprilom pa bo izveden tretji sklop vaje, v katerem se bo preverjalo delovanje lahke bataljonske bojne skupine.

Vodja vaje Pomlad 2012 je poveljnik sil SV brigadir Branimir Furlan, za izvedbo prvega sklopa vaje je odgovoren brigadir dr. Andrej Osterman, za izvedbo drugega sklopa brigadir Dragan Bavčar, za izvedbo tretjega sklopa pa brigadir David Humar.

Na vaji bodo sodelovala poveljstva in enote SV v različnem obsegu; skupaj se bo na vaji urilo skupaj okoli 2.500 pripadnikov in pripadnic sil SV, v prvem sklopu vaje bo med njimi vpoklicanih tudi 360 pripadnikov pogodbene prostovoljne rezervne sestave.

V prvem sklopu vaje Pomlad 2012 bo izvedena mobilizacija 132. gorskega bataljona. Aktivnost se bo začela z dvigom ukrepov pripravljenosti za vse enote, ki so vključene v pripravo, izvedbo in podporo mobilizacije, ter se nadaljevala z mobilizacijo gorskega bataljona, aktivnost pa se bo zaključila z doseganjem začetnih operativnih zmogljivosti mobilizirane enote in usposabljanjem bataljona iz vsebin bojevanja v gorskem svetu. Pri tem bodo aktivnosti bataljona podpirali Poveljstvo 72. brigade, Poveljstvo za podporo, 15. helikopterski bataljon in Letalska šola, 5. obveščevalno-izvidniški bataljon, 460. artilerijski bataljon ter pripadniki 1. brigade in Enote za specialno delovanje.

V drugem sklopu vaje bo potekalo preverjanje pripravljenosti odzivnih sil SV za delovanje na kopnem, v zraku in na morju. Aktivnost se bo začela z dvigom alarmnih stopenj zaradi različnih vojaških groženj na območju Republike Slovenije. Enote se bodo urile v postopkih zaščite vojaških objektov, varovanja zračnega prostora, iskanja in reševanja, zagotavljanja premika idr. V tem delu vaje se bodo urile tudi enote, ki jih Republika Slovenija namenja v Natove sile za posredovanje.

V tretjem sklopu vaje, v katerem bo nosilna enota 1. brigada, bo potekalo alarmiranje in oblikovanje lahke bataljonske bojne skupine, ki jo Slovenska vojska zagotavlja skladno s cilji sil v zavezništvu. Enota se bo urila v postopkih organiziranja sil in načrtovanja delovanj,  izveden pa bo tudi premik skupine iz matične lokacije v območje Svetli Potok pri Kočevju.
 
V okviru vaje bodo potekali premiki večjega števila vojaških vozil in zračnih plovil, predvsem na območju Gorenjske in na relaciji Ljubljana–Kočevje. Na Gorenjskem bodo med 17. in 18. aprilom na relaciji Bohinjska Bela–Soriška planina preleti helikopterjev in letal Slovenske vojske, ki bodo podpirali usposabljanje 132. gorskega bataljona iz vsebin bojevanja v gorskem svetu. Na relaciji Ljubljana–Kočevje bo 23. aprila za potrebe premika lahke bataljonske bojne skupine v območje Svetli Potok povečan promet vojaških vozil, ki se bodo iz Kočevja nazaj proti Ljubljani vračala 24. aprila. Drugi premiki manjšega števila vojaških vozil bodo potekali tudi ostale dneve vaje.