Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

17.04.2013

Za sodelovanje na mirovni misiji Združenih narodov v Libanonu prejeli medalje

V ponedeljek, 15. aprila, je v bazi Združenih narodov Shama v južnem Libanonu, kjer je nastanjen 13. kontingent Slovenske vojske v silah UNIFIL, potekala slovesnost ob podelitvi medalj Združenih narodov. Štirinajstim pripadnikom slovenskega kontingenta je medalje za sodelovanje na šestmesečni mirovni misiji podelil poveljnik sektorja Zahod italijanski brigadni general Antonio Battelli, ki je v svojem nagovoru poudaril visoko profesionalnost in usposobljenost slovenskega kontingenta ter se pripadnikom kontingenta zahvalil za korektno opravljeno delo. Ob tem je še dejal, da ima slovenski kontingent kljub svoji majhnosti velik ugled med pripadniki drugih vojska sil UNIFIL in tudi med prebivalci Libanona.

Po besedah poveljnika 13. slovenskega kontingenta podpolkovnika Andreja Jančevskega za profesionalno opravljenim delom stojijo že dobre priprave doma pred napotitvijo kontingenta na mirovno misijo, odlična psihofizična pripravljenost pripadnikov in izkušnje predhodnih slovenskih kontingentov, ki se prenašajo naprej iz kontingenta v kontingent. Ob tej priložnosti se je podpolkovnik Jančevski zahvalil še italijanskim kolegom za nesebično in strokovno pomoč pri urejanju in vzdrževanju nastanitvenih zmogljivosti slovenskega kontingenta, ki so bile in bodo prijetne za bivanje tudi za prihodnje slovenske kontingente. 

Po sklepu slovenske vlade pripadniki Slovenske vojske sodelujejo na mirovni misiji v Libanonu od decembra 2006. Njihova naloga je skladno z resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov 1701 izvajanje nadzora celotnega območja odgovornosti, vključno z nadzorom razmejitvene črte med Libanonom in Izraelom ter vseh vstopnih točk v območje južnega dela Libanona, pa tudi nudenje pomoči libanonski vojski pri reševanju nestabilnih razmer.
 
Foto: SVNKON 13 UNIFIL