Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

04.09.2017

Za neomajno odločenimi že leto delovanja

Pripadniki 1. kontingenta Slovenske vojske v severnem Iraku na misiji Neomajna odločenost opravljajo naloge na območju delovanja že leto dni. V okviru nemškega kontingenta so odgovorni za usposabljanje varnostnih sil v severnem delu Iraka.

Do zdaj so uresničili več raznovrstnih usposabljanj različnih enot. Največ pozornosti so preteklo leto namenili usposabljanju osnovnih pehotnih veščin, postopkov v napadu in obrambe do ravni voda, bližinskega boja v urbanem okolju, stabilizacijskega delovanja voda in čete ter usposabljanju poveljnikov vodov ter čet. Na vseh usposabljanjih in tečajih, katerih izvajalci so pripadniki slovenskega vojaškega kontingenta in druge koalicijske sile, je poudarek na varnem ravnanju z orožjem, veščinah samopomoči in prve pomoči, na osnovah streljanja ter postopkih ob najdbi improviziranih eksplozivnih naprav. To so najpomembnejše veščine, ki tečajnikom omogočajo večje možnosti preživetja v boju.

Z usposabljanjem tujih oboroženih sil v kompleksnem koalicijskem mednarodnem okolju uresničujejo pripadniki 1. kontingenta SV v severnem Iraku eno temeljnih nalog specialnih sil – vojaško pomoč. Ob upoštevanju kadrovskega in finančnega vložka ter učinka v izvedbi usposabljanja varnostnih sil v severnem Iraku v konkretni operaciji slovenski vojaki dokazujejo tudi multiplikacijski učinek, ki ga lahko dosežejo specialne sile Slovenske vojske.


Besedilo in fotografije: 1. kontingent SV na misiji Neomajna odločenost