Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

03.08.2017

Za delovanje v Latviji se je začel usposabljati drugi kontingent Slovenske vojske

V petek, 28. julija, so pripadniki drugega kontingenta Slovenske vojske začeli usposabljanje za misijo Okrepljena prednja prisotnost (SVNKON 2 Enhanced Forward Presence). V Vojašnici Franca Rozmana Staneta v Celju so pripadniki poveljstva 1. brigade, ki je nosilna enota usposabljanja, preverili začetne operativne zmogljivosti kontingenta za delovanje v Latviji.

Glavnino kontingenta sestavlja večnamenski vod za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo, ki so mu dodani podporni elementi. S prisotnostjo na misiji Slovenija izraža podporo utrjevanju celovite in kredibilne odvračalne ter obrambne drže Nata. Zavezništvo se tako odziva na bistveno spremenjeno varnostno okolje, dinamiko in tveganja v svoji vzhodni soseščini. S prisotnostjo na Baltiku zavezništvo daje dodatna varnostna zagotovila najbolj izpostavljenim vzhodnim zaveznicam, ki se počutijo posebej ogrožene in so zato zvezo zaprosile za pomoč. Sodelovanje na misiji prispeva tudi k nadgradnji povezljivosti z zavezniškimi silami, k izboljšanju usposobljenosti in izurjenosti ter utrjevanju pripravljenosti in bojne sposobnosti enot ter pripadnikov Slovenske vojske. Operacija izraža jasno odvračalno sporočilo, da se bo zavezništvo odzvalo, kjer in ko je to nujno oziroma bo vsakršna agresija proti kateri koli zaveznici odvrnjena z ustreznim skupnim vojaškim odzivom.

Obiskal jih je tudi poveljnik 1. brigade Slovenske vojske polkovnik Robert Glavaš, ki je ob tej priložnosti povedal, da verjame, da bodo kredibilen in soliden partner sodelujočim državam.

Pripadniki SVNKON 2 eFP bodo do novembra opravili vsa načrtovana usposabljanja in preverjanje končnih operativnih zmogljivosti, januarja 2018 pa bodo v sklopu kanadskega bataljona prevzeli naloge od svojih predhodnikov, ki tam delujejo od junija letos.

Fotografije: 1. brigada SV