Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

15.06.2012

Z vrnitvijo zračnih plovil v matične baze se je končala mednarodna vojaška vaja Adriatic Strike 2012

Danes, 15. junija, se je v dopoldanskem času s končnim usposabljanjem usmerjevalcev zračne podpore in vrnitvijo sodelujočih zračnih plovil na vaji v matične baze sklenila štiridnevna mednarodna vaja Adriatic Strike 2012.

Usposabljanje pod vodstvom poveljstva 1. brigade Slovenske vojske je potekalo na štirih različnih lokacijah po Sloveniji, in sicer na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna ter na območjih Gotenice pri Kočevju, Vrhovega pri Sevnici in Porezna pri Soriški planini. 

Na vaji so poleg pripadnikov Slovenske vojske sodelovali tudi pripadniki hrvaških, italijanskih, madžarskih in ameriških oboroženih sil, urjenje postopkov usmerjevalcev zračne podpore so podpirala zračna plovila Slovenske vojske, italijanskega in madžarskega vojaškega letalstva, na vaji pa so sodelovale tudi zračne sile ZDA v Evropi.

Slovenska vojska je vajo organizirala z namenom vzpostavitve podlage za nadaljnje sodelovanje z zavezniškimi državami pri usposabljanju usmerjevalcev združenih ognjev tudi v prihodnje skozi vajo Adriatic Strike, ki bi postala redni letni regionalni dogodek.