Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

10.03.2014

Z uspešno končano glavno načrtovalno konferenco za vajo Takojšen odziv 2014 ...

... so se v petek, 7. marca, v Zagrebu približale vrhuncu priprave za letošnjo osrednjo vajo Slovenske vojske.
 
Med ponedeljkom, 3. marca, in petkom, 7. marca, je poveljstvo 1. brigade, skupaj s sodelavci iz Generalštaba, Logistične brigade in drugih enot Slovenske vojske ter s predstavniki oboroženih sil držav, sodelujočih na vaji (Albanije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Danske, Hrvaške, Madžarske, Makedonije, Srbije, Velike Britanije in Združenih držav Amerike ter predstavnikov Varnostnih sil Kosova), v konferenčni dvorani zagrebškega Vojaškega šolskega centra Petar Zrinski predstavilo ugotovitve glavne načrtovalne konference za vajo Takojšen odziv 2014 (Immediate Response 2014 – IR14).

Na konferenci so vodji vaje in poveljniku 1. brigade Slovenske vojske brigadirju Mihi Škerbincu ter poveljniku Gardne oklepno-mehanizirane brigade Hrvaške kopenske vojske brigadirju Siniši Jurkoviću predstavili koncept vaje, podrobneje pa definirali tudi njene cilje in namen: urjenje procesa vojaškega odločanja na ravni večnacionalne brigade, usposabljanje in delovanje enot v večnacionalnem okolju, interoperabilnost in združljivost z zavezniki in partnerskimi državami v regiji ter poglobitev sodelovanja in zaupanja na regionalni ravni.

Kot je za hrvaški časopis Hrvatski vojnik povedal brigadir Škerbinc, »… so cilji Slovenske vojske v prihodnjih treh letih precej visoki.« Mednarodna vojaška vaja IR14 je bila zadnja tri leta organizirana na Hrvaškem, letos pa vodenje vaje prevzema Republika Slovenija. »Ravno zato smo hkrati zelo veseli, saj imamo prek partnerstva v Natu ter ameriško- slovensko-hrvaškega sodelovanja ter prispevkov drugih članic Nata in držav v regiji možnost ustvarjanja posebne sinergije ciljev, primarnega vojaškega sodelovanja, izboljšanja varnostne situacije ter poglobitve sodelovanja držav v regiji. Pot do uresničitve glavnega cilja vaje – skupnega delovanja Slovenske vojske, 173. brigade Oboroženih sil Združenih držav Amerike in Oboroženih sil Republike Hrvaške – smo z načrtovalno konferenco že začrtali,« je še dodal brigadir Škerbinc.

Nosilci vaje IR14 so Poveljstvo Ameriške kopenske vojske za Evropo (UAREUR), Slovenska vojska ter Oborožene sile Republike Hrvaške. Vaja bo med 18. in 30. avgustom, in sicer v dveh državah hkrati, v Sloveniji na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, v Vipavi in Postojni ter na Hrvaškem v Zagrebu, na njej pa bo sodelovalo več kot tisoč pripadnikov in pripadnic oboroženih sil.