Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

26.10.2010

Z odhodom zadnjega vojaka JLA je bila vzpostavljena popolna suverenost Slovenije

V Kadetnici v Mariboru je včeraj, 25. oktobra, potekala slovesnost ob 19. obletnici odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije, kar je bilo sklepno dejanje slovenske osamosvojitve. Slovesnost je organizirala Zveza veteranov vojne za Slovenijo v sodelovanju z Zvezo policijskih veteranskih društev Sever. Slavnostni govornik je bil tedanji namestnik poveljnika slovenske milice dr. Boris Žnidarič. Slovesnosti so se poleg ministrice za obrambo dr. Ljubice Jelušič, notranje ministrice Katarine Kresal, načelnika Generalštaba Slovenske vojske generalmajorja mag. Alojza Šteinerja in svetovalca predsednika republike za obrambne zadeve Ladislava Lipiča udeležili številni udeleženci takratnih dogodkov ter predstavniki javnega življenja.
Slavnostni govornik je v nagovoru poudaril, da 25. oktober razume kot praznik suverenosti Slovenije, ki sicer še ni državni praznik, vendar si po njegovem prepričanju to vsekakor zasluži. »Suverenost naroda in države je bila namreč vzpostavljena prav na ta dan ob 23.45, ko se je poslednji vojak poražene Jugoslovanske vojske vkrcal na malteški trajekt Venus in s tem zapustil slovensko ozemlje.« Udeležence slovesnosti je pozdravil tudi predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Janez Pajer. Povedal je, da sta v leto in pol dolgem procesu osamosvajanja pomembno vlogo imeli tako slovenska milica kot tudi Teritorialna obramba, vendar pa ima sklepno dejanje vseslovenski pomen, zato sta veteranski organizaciji sklenili, da bodo praznovanja vsako leto v drugem slovenskem kraju.
Pred 19 leti je po razglasitvi neodvisnosti Slovenije 25. junija 1991 in desetdnevni vojni v začetku julija po posredovanju Evropske skupnosti na Brionih prišlo do pogajanj med Jugoslavijo, Slovenijo in Hrvaško. Podpisana je bila tako imenovana brionska deklaracija, ki jo je 10. julija potrdila tudi takratna slovenska skupščina. To je bila podlaga za začetek pogajanj o umiku JLA in drugih podrobnostih. Tako se je Jugoslovanska vojska s slovenskega ozemlja čez pristanišče v Kopru začela umikati že 20. oktobra 1991, 25. oktober pa je bil določen kot zadnji rok za umik.