Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

01.02.2010

Z novo zmogljivostjo bo Slovenska vojska povečala zaščito lastnih sil

Nadgradnja transportnih helikopterjev cougar je ena izmed projektov za bolj kakovostno izgradnjo vojaških zmogljivosti, ki potekajo na Ministrstvu za obrambo. Nadgradnja in posodabljanje vojaške opreme je obveza in del zaščite vsake vojske.

Vojske gradijo vojaške zmogljivosti prednostno za zagotavljanje vojaške varnosti na nacionalni ravni, kot polnopravne članice Nata pa tudi za sodelovanje pri zagotavljanju kolektivne varnosti. Zaradi tega sprejmejo države članice Nata t. i. cilje sil, ki vojaški stroki pomagajo opredeljevati in usmerjati standarde, ki jih mora vsaka članica Nata dosegati v smislu interoperabilnosti. 

Republika Slovenija je s cilji sil Nata 2006 sprejela tudi cilj, s katerim bo lahko zagotavljala modul za aktivno zaščito območja letališča in modul zračne obrambe kratkega dosega za zaščito letališča. V Srednjeročnem obrambnem programu 2007–2012 je naveden tudi namen uporabe helikopterskih zmogljivosti za transport in medicinsko evakuacijo. Zaradi navedenega je Ministrstvo za obrambo začelo pravočasno nadgrajevati transportne helikopterje cougar s takšno opremo, ki bo omogočala sodelovanje pri operacijah visoke intenzitete, tudi v zahtevnejših nalogah v mednarodnih operacijah in misijah.

Po nadgradnji bodo helikopterji dobili balistično zaščito, ki med drugim vsebuje oklep proti izstrelkom pehotnega orožja in naprave za odkrivanje projektilov. Potrebna medicinska oprema je bila v helikopterje vgrajena že predčasno.