Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

21.05.2015

Z Neptunovim udarcem Slovenska vojska bogatejša za novo zmogljivost

Na Postojnskem in Divaškem se končuje Neptunov udarec (Neptune Thrust) – usposabljanje Logistične brigade Slovenske vojske in 173. zračno-desantne brigade oboroženih sil Združenih držav Amerike (173rd Airborne Brigade Combat Team – 173. ABCT).

Namen skupnega urjenja podpornih enot – 157. logističnega polka (157. LOGP) Slovenske vojske in 173. podpornega bataljona ZDA (Brigade Support Battalion – BSB) – je bil nadgradnja sodelovanja obeh vojsk in dvig ravni njune povezljivosti. Uril se je vod za vzdrževanje, ob podpori inženircev so izvedli taktični premik in vzpostavili taktično brigadno podporno območje, vzpostavila se je enota za spremljanje in pripravo tovorov za prevoze s helikopterji, celotno usposabljanje pa je 157. LOGP služilo tudi kot priprava za osrednjo vajo Slovenske vojske v letu 2015 (Takojšen odgovor 2015).

V prvem delu usposabljanja je bil poudarek na usposabljanju posameznikov in enot iz bojnih in drugih postopkov na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, hkrati z njimi pa so se usposabljali tudi usmerjevalci združenih ognjev. V drugem delu usposabljanja je bil poudarek na nočnem usposabljanju ter usposabljanju iz spremljanja in priprave tovorov za prevoze s helikopterji. Slednje – usposabljanje za pripravo različnih tovorov (tovorne prikolice, agregata, minometa 120 mm, streliva, goriva ipd.) za t. i. podvesni prevoz s helikopterji – so uspešno opravili tudi prvi pripadniki Slovenske vojske, ki so po končanem petdnevnem usposabljanju in opravljenem pisnem preizkusu znanja pod vodstvom ameriških inštruktorjev in ob podpori 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske preizkusili tudi v praksi – tovor so priklopili na helikopter Cougar.