Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

12.02.2010

Z nadgrajenimi cougarji bo delovanje slovenskih vojakov varnejše

Nadgradnja transportnih helikopterjev cougar je ena izmed projektov za bolj kakovostno izgradnjo vojaških zmogljivosti, ki potekajo na Ministrstvu za obrambo. Nadgradnja in posodabljanje vojaške opreme je obveza in del zaščite vsake vojske. Slovenska vojska bo z nadgrajenimi helikopterji povečala varnost delovanja slovenskih vojakov pri izvajanju vojaških nalog. Gre za namestitev dodatne opreme, ki bo omogočala varnejše delovanje vojakov tudi pri nalogah visoke intenzivnosti. V okviru projekta bodo helikopterji med drugim nadgrajeni z naslednjo opremo:

  • balistično zaščito, ki bo nameščena na tleh in stenah potniške in pilotske kabine,
  • medicinskim kompletom za prevoz poškodovanih oseb, 
  • sistemom za identifikacijo lasten–tuj,
  • radijskimi napravami z možnostjo zaščitenega komuniciranja,
  • snemalniki govora in podatkov,
  • sistemom za samozaščito helikopterja z metalci toplotnih in radarskih vab.

Del opreme bo na vseh helikopterjih nameščen stalno, del pa bo mogoče namestiti na kateregakoli od štirih helikopterjev, odvisno od naloge.

Celotna načrtovana vrednost projekta nadgradnje transportnih helikopterjev cougar znaša 26,3 milijona evrov z vključenim DDV. Finančna sredstva so zagotovljena v finančnem načrtu SV v obdobju 2008–2011. V letih 2008 in 2009 je bilo za projekt že porabljenih 10,6 milijona evrov. Preostala realizacija je načrtovana v letošnjem in prihodnjem letu. Po trenutnem časovnem načrtu bodo vsi štirje helikopterji popolnoma nadgrajeni do jeseni 2011, prva dva pa do pomladi 2011. Postopku nadgradnje helikopterjev bo sledilo uvajanje helikopterjev v operativno uporabo. Usposabljanje posadk in enote bo potekalo na podlagi Načrta uvajanja.

Usposabljanje posadk helikopterjev bell-412 na poligonu Poček, ki je bilo javnosti predstavljeno pred kratkim, ni del tega načrta uvajanja, temveč sodi v sklop rednih aktivnosti helikopterske enote SV.

Republika Slovenija je s cilji sil Nata 2006 sprejela tudi cilj, s katerim bo lahko zagotavljala modul za aktivno zaščito območja letališča in modul zračne obrambe kratkega dosega za zaščito letališča. V Srednjeročnem obrambnem programu 2007–2012 je naveden tudi namen uporabe helikopterskih zmogljivosti za transport in medicinsko evakuacijo.