Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

08.09.2010

Z mednarodne operacije KFOR na Kosovu se je vrnil 21. kontingent Slovenske vojske

Včeraj, 7. septembra, je v vojašnici Celje potekala slovesnost ob vrnitvi 21. kontingenta Slovenske vojske z mednarodne operacije KFOR na Kosovu. Slavnostni govornik na prireditvi je bil poveljnik sil brigadir mag. Branimir Furlan, ki je pripadnike in pripadnice kontingenta pohvalil za uspešno in korektno opravljene naloge na Kosovu. Slovesnosti so se udeležili tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner, namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Alan Geder, direktor štaba načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadir mag. Vladimir Maher, poveljnik Poveljstva za doktrino, razvoj, izobraževanje in usposabljanje brigadir mag. Bojan Pograjc in glavni podčastnik Slovenske vojske višji praporščak Igor Tomašič. Ob tej priložnosti so bile pripadnikom in pripadnicam kontingenta podeljene medalje v službi miru.
Kontingent je sestavljalo 350 pripadnikov Slovenske vojske. Glavnino kontingenta sta predstavljali manevrski četi z logističnim elementom v Večnacionalni bojni skupini Zahod. Kontingent so sestavljali še: štiri skupine za povezavo in nadzor, nacionalni podporni element, skupina za podporo, pripadniki in pripadnice, ki so delali v poveljstvu Večnacionalne bojne skupine Zahod ter v poveljstvu KFOR v Prištini, kjer je deloval tudi vod vojaške policije.
21. kontingent Slovenske vojske je deloval na območju odgovornosti občin Istok, Klina, Vučitrn in Leposavić. Naloge so vključevale vzdrževanje varnega ter stabilnega okolja, zagotavljanje pogojev za prenos odgovornosti civilnim oblastem, izvajanje kontrole na komunikacijah in kontrolnih točkah, varovanje objektov posebnega pomena ter izvajanje projektov civilno-vojaškega sodelovanja. Ob koncu operacije se je poveljnik operacije KFOR osebno zahvalil poveljniku 21. kontingenta Slovenske vojske za odlično opravljene naloge, strokovnost in usposobljenost enot ter posameznikov kontingenta.