Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

27.03.2018

Z generalom Kostarakosom o obrambnih in varnostnih izzivih EU

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Alan Geder je v ponedeljek, 26., in torek, 27. marca, na obisku v Sloveniji gostil generala Mikhaila Kostarakosa, predsedujočega Vojaškemu odboru EU. Generala Kostarakosa je sprejela tudi ministrica za obrambo Andreja Katič in se z njim pogovarjala zlasti o razvoju vojaških zmogljivosti v okviru EU.

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske general Geder in predsedujoči Vojaškemu odboru EU general Kostarakos sta izmenjala stališča o skupni evropski obrambni in varnostni politiki, s poudarkom na razvoju vojaških zmogljivosti. V nadaljevanju obiska se je general Kostarakos srečal z ministrico za obrambo Andrejo Katič in člani Odbora za obrambo, nato pa je glavnim častnikom Slovenske vojske in slušateljem generalštabnega šolanja predstavil obrambne in varnostne izzive EU.

General Kostarakos je predstavitev začel s Tukididevim citatom, da »medtem ko močni naredijo, kar zmorejo, šibki trpijo, kar morajo« in dodal, da slednja možnost ni dobra izbira. Predstavil je strateške prioritete EU in koncept združenega pristopa, s katerim želi EU zagotavljati varnost držav članic z odpravljanjem vzrokov in ne zgolj posledic. Koncept združuje diplomacijo, vojsko, finančno pomoč in razvoj (zdravstva, izobraževanja, gospodarstva …) ter temelji na prepričanju, da bo varnost v Evropi lahko zagotovljena le z vzpostavitvijo ustreznih življenjskih pogojev in varnega okolja v državah, kjer to ni zagotovljeno. Za razliko od Nata je vojska le eno izmed orodij, ki jih EU uporablja za dosego ciljev. General Kostarakos je predstavil vlogo vojaškega odbora EU in operacije, v katerih deluje skupno skoraj 4.000 pripadnic in pripadnikov vojsk EU. Pripadniki Slovenske vojske delujejo v treh izmed šestih operacij EU, pri čemer je izpostavil nezamenljivo vlogo pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske v operaciji Althea v Bosni in Hercegovini, kjer lahko zaradi skupne preteklosti prispevajo največ.