Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

04.07.2019

Z donacijo opreme slovenski vojaki na Kosovu utrjujejo povezanost s civilnim prebivalstvom

V ponedeljek, 1. julija, je poveljnik 39. kontingenta Slovenske vojske v silah Kfor na Kosovu podpolkovnik Jure Krejač slovesno predal opremo, igrala in pohištvo nevladni organizaciji Zana v občini Klina. To je prvi projekt civilno-vojaškega sodelovanja Slovenske vojske na Kosovu po desetih letih. Pobudo za donacijo je dala Skupina za povezovanje Klina, nato je pripadnik kontingenta, zadolžen za civilno-vojaško sodelovanje, štabni vodnik Branko Češarek, ocenil potrebo po najnujnejši opremi, zbral namenska finančna sredstva in opremo kupil. Zavodu so predali 4 mize, 12 stolov, tobogan za otroke, blazine za delovno terapijo, trampolin in 2 večnamenski omari. Skupaj s pripadniki Skupine za povezavo in nacionalnega podpornega elementa so opremo dostavili in jo v zavodu tudi sestavili.

Poveljnik kontingenta Slovenske vojske je v nadaljevanju opremo predal direktorici Zane, predajo pa je spremljal tudi župan občine Klina. Organizacija in občina donacijo slovenskega vojaškega kontingenta v višini 2.100 evrov zelo cenita. Pripadnikom kontingenta je največ pomenilo veselje varovancev Zane ob uporabi opreme.

Slovenska vojska tako izkazuje zavezanost nalogam na misiji Kfor, ki so vzdrževanje varnega in stabilnega okolja, zagotavljanje pogojev za prenos odgovornosti civilnim oblastem, izvajanje kontrole na komunikacijah in kontrolnih točkah ter varovanje objektov posebnega pomena. Posebej izpostavlja pomen utrjevanja povezanosti med civilnim prebivalstvom in vojsko.

Organizacija Zana nudi varstvo in pomoč tako otrokom z dawnovim sindromom kot tudi vsem ostalim otrokom z motnjami v razvoju. Zavod skrbi za otroke vseh nacionalnosti. Ukvarjajo se tudi s problematiko žensk, ki so bile žrtev spolnega nasilja. Nevladna organizacija Zana je začela delovati leta 2018 v občini Klina. Deluje v skromnih delovnih pogojih.

Fotografije: desetnik Marko Richter in štabni vodnik Branko Češarek