Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

12.09.2019

»Vsi smo boljši zaradi slovenske izkušnje«

V četrtek, 12. septembra, se je predsedujoči Vojaškemu odboru Nata general Stuart Peach mudil na uradnem obisku v Slovenski vojski. Po sprejemu s častmi in uradnem sprejemu pri načelnici Generalštaba Slovenske vojske generalmajorki Alenki Ermenc je general predaval vodstvenemu kadru Slovenske vojske. V svojem govoru se je osredinil na strateško okolje, v katerem zavezništvo uspešno deluje že 70 let, in izzive, s katerimi se bo Nato soočal v prihodnje. Poudaril je, da je Nato fleksibilna organizacija, ki se nenehno prilagaja sodobnim varnostnim izzivom, da zmore skupno odločati, poveljevati in delovati, zato je zavezništvo edinstveno, učinkovito in izjemno.  

General Peach je poudaril, da izjemno ceni 15-letni prispevek Republike Slovenije in Slovenske vojske v podporo skupnim vrednotam in poslanstvu zavezništva, ki ostaja v službi svobode, pravic, demokracije, pravnega reda in zakonitosti.

Prepričan je, da vsaka skupna naloga zavezništvo krepi in bogati, zato smo zaradi slovenske izkušnje vsi bogatejši. Ker pa delo opravljajo posamezniki, je posebej izpostavil podpolkovnika Matjaža Bizjaka, ki mu je za izjemen prispevek med opravljanjem dela v Vojaškem uradu za povezave v Beogradu (Military Liason Office – MLO) podelil medaljo za zasluge (Nato Meritorious Service Medal).

Slovenska vojska od petka, 13., do nedelje, 15. septembra, v Ljubljani gosti konferenco Vojaškega odbora Nata v sestavi načelnikov generalštabov vseh zavezniških vojsk in najvišjih vojaških predstavnikov zveze Nato. Predsedujoči Vojaškemu odboru Nata general Stuart Peach bo vodil konferenco ob gostiteljici načelnici Generalštaba Slovenske vojske generalmajorki Alenki Ermenc in podpori svojih strateških poveljnikov. Udeležilo se je bo več kot 400 udeležencev, med katerimi bo 150 visokih gostov. V petek, 13. septembra, se konferenca začenja z uradnim odprtjem v ljubljanski Narodni galeriji. Visoke goste bo med drugimi nagovoril tudi predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor.  

V soboto, 14. septembra, bodo načelniki generalštabov in strateški poveljniki držav članic v Grand hotelu Union razpravljali o aktualnih temah na obrambno-varnostnem področju, pomembnih za zavezništvo, v okviru ohranjanja miru in varnosti. Glavne teme pogovorov bodo misije, operativne dejavnosti, ohranjanje pripravljenosti in odvračalna drža zavezništva, pa tudi razvoj koncepta bojevanja v sodobnem varnostnem okolju, ki se bo sposobno soočiti in zoperstaviti sodobnim varnostnim izzivom.

Za Slovensko vojsko je organizacija in izvedba konference izjemno zahteven projekt, pri katerem sodeluje več kot 600 pripadnic in pripadnikov. Konferenco vojska gosti v letu pomembnih mejnikov – mineva namreč 15 let od vstopa Republike Slovenije v evro-atlantske povezave, zveza Nato pa uspešno deluje že 70 let. Prispevek Slovenske vojske je prepoznaven predvsem v mednarodnih operacijah in misijah, v katerih deluje že več kot 22 let, ter v mirnodobni strukturi vojske v tujini. Slovenska vojska se bo z gostovanjem konference izkazala kot verodostojna partnerica tudi na področju organizacije najzahtevnejše prireditve.

Vojaški odbor Nata organizira konferenco trikrat letno – dvakrat na sedežu Nata v Bruslju in enkrat v izbrani državi članici. Konference se udeležujejo vsi načelniki generalštabov pod vodstvom predsedujočega Vojaškemu odboru Nata in ob podpori njegovih dveh strateških poveljnikov. Vojaški odbor Nata združuje države članice za zagotavljanje strateškega vojaškega nasveta Severnoatlantskemu svetu, najvišjemu političnemu organu zavezništva. Vojaški odbor je odgovoren za tolmačenje političnih smernic v  usmeritve in nasvete za delovanje na vojaškem področju, da bi se dosegli cilji zavezništva, in sicer obrambo vseh Natovih držav članic. Vojaški odbor Nata deluje prek visokih nacionalnih predstavnikov držav članic v Natovem poveljstvu v Bruslju. 

Fotografije: višji vodnik Tadej Krese