Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

16.10.2015

Vrhunski športniki, zaposleni v Slovenski vojski, so se usposabljali na Bohinjski Beli

Od torka, 13., do četrtka, 15. oktobra, je Vojašnica Boštjana Kekca na Bohinjski Beli gostila pripadnike Športne enote na vojaškem strokovnem usposabljanju. V okviru pogodbe za zaposlitev so vrhunski športniki dolžni enkrat letno opraviti tridnevno usposabljanje, katerega cilj je, da se spoznajo z določenimi vojaškimi vsebinami in hkrati spoznavajo vojašnice, ki delujejo znotraj Slovenske vojske. Tokrat so se športnikom predstavili pripadniki 132. gorskega polka, ki svoje poslanstvo opravljajo na območju Gorenjske.

Na usposabljanju je bilo prisotnih 23 pripadnikov, predvsem tistih iz poletnih športov, ki so trenutno v fazi odmora ali bazičnega treninga za naslednjo sezono. Tovrstna usposabljanja Športna enota organizira trikrat letno (april, oktober, november) in na ta način športnikom omogoči možnost udeležbe glede na njihovo odsotnost oz. tekmovalni ritem.

Nosilci tokratnega vojaškega strokovnega usposabljanja so bili pripadniki Veščinskega centra iz Vipave, katerim so bili v pomoč pripadniki 132. GORP. Program usposabljanja je prvi dan zajemal postrojitvena pravila in seznanitev s temeljnimi postopki oživljanja. Drugi dan so se športniki najprej seznanili z gorniško opremo za plezanje v steni in spuščanje po vrvi, nato pa opravili pohod do plezališča Iglica na Bohinjski Beli. Tam so se pod vodstvom inštruktorjev alpinizma in gorništva preizkusili v plezanju v steni in spustu po vrvi. Nekateri pripadniki so se prvič srečali s temami vojaškega gorništva, tako da je bila izkušnja za njih še toliko zanimivejša. Usposabljanje se je končalo s kratkim pohodom nazaj v vojašnico. Zadnji dan so športniki opravili še slovesno zaprisego in se pomerili v veščinah iz orientacije.

Kljub deževnemu vremenu je usposabljanje minilo v prijetnem vzdušju. Pripadniki so pridobili nova znanja iz omenjenih vojaških vsebin, ki jim bodo koristile na promocijskih aktivnostih, povezanih s Slovensko vojsko.

Fotografije: Igor Primc

Jutranji postroj

Svečana zaprisega

Zadnja navodila

Vojaško gorništvo

Orientacija

Priprava za spust po vrvi

Spust po vrvi

Pohod do plezališča

Plezanje

Temeljni postopki oživljanja