Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

13.11.2009

Vrhovni poveljnik zavezniških sil za Evropo admiral James G. Stavridis obiskal Slovensko vojsko

Na povabilo načelnika Generalštaba Slovenske vojske generalmajorja mag. Alojza Šteinerja je bil danes, 13. novembra, na obisku v Slovenski vojski vrhovni poveljnik zavezniških sil za Evropo admiral James G. Stavridis. V Vojašnici Ivana Cankarja na Vrhniki so mu pripadniki Slovenske vojske predstavili prihodnji obseg in strukturo Slovenske vojske, ogledal pa si je tudi njene zmogljivosti.
Admiral Stavridis je bil s prikazanim zadovoljen in ob tem dejal, da je zelo vesel, da je lahko nekaj časa preživel v Slovenski vojski. Dejal je še, da gre za profesionalno vojsko, ki sodeluje v mednarodnih operacijah in misijah pod vodstvom Nata, EU in OZN ter se kot vrhovni poveljnik zavezniških sil veseli nadaljnjega sodelovanja Slovenske vojske v operacijah Zavezništva.
Admiral Stavridis je eden od dveh strateških poveljnikov Zavezništva in vodja zavezniškega poveljstva za operacije, hkrati vodi tudi poveljstvo ameriških sil v Evropi. V primeru agresije na katerokoli državo članico Nata je kot vrhovni poveljnik odgovoren za izvedbo vseh vojaških ukrepov za ohranitev ali ponovno vzpostavitev varnosti na ozemlju Zavezništva.

Video posnetek (youtube.com): Brane Petrovič, MORS

Flash is required!

Vrhovni poveljnik zavezniških sil za Evropo admiral James G. Stavridis