Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

17.11.2014

Vrhovni poveljnik Zavezniškega poveljstva za transformacijo general Jean-Paul Paloméros na obisku v Slovenski vojski

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir dr. Andrej Osterman je včeraj, 17. novembra, gostil vrhovnega poveljnika Zavezniškega poveljstva za transformacijo generala Jeana-Paula Palomérosa. Visokega gosta je sprejel tudi minister za obrambo Janko Veber.

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir dr. Andrej Osterman se je na skupnih pogovorih predstavnikov Ministrstva za obrambo, pripadnikov Slovenske vojske in predstavnikov drugih državnih organov Republike Slovenije z generalom Palomérosom pogovarjal o transformacijskih izzivih Nata v luči zavez, sprejetih na nedavnem vrhu zveze, in o aktualnih varnostnih izzivih. Kot je v izjavi povedal načelnik generalštaba brigadir dr. Osterman, se Slovenska vojska v celoti zaveda pomembnosti odločitev, sprejetih v Walesu, ter še dejal: »Prizadevali si bomo za nadaljevanje transformacije Slovenske vojske.« Izpostavil je tudi, da Slovenska vojska ohranja prispevek v odzivnih silah Nata ter da se bodo poveljstva in enote udeleževale skupnih vojaških vaj, na katerih bodo nadgrajevale zmožnosti za skupno delovanje. Slovenska vojska bo tudi v prihodnje sodelovala v mednarodnih pobudah, ki ji omogočajo graditev vojaških zmogljivosti v pogojih zmanjšanih finančnih sredstev.

Brigadir dr. Osterman je generala Palomérosa seznanil s potekom aktivnosti ustanavljanja Natovega Centra odličnosti za gorsko bojevanje in Regionalne šole za usmerjevalce ognja iz zraka, ki podpirata zavezanost Republike Slovenije h graditvi skupnih zmogljivosti zavezništva.

General Paloméros je poudaril, da je Slovenija v desetih letih, odkar je članica Nata, dala zavezništvu viden prispevek, še posebej s sodelovanjem v mednarodnih operacijah in misijah, kar v Natu zelo cenijo. Za razlog svojega obiska v Sloveniji je navedel pogovor o prihodnosti po vrhu Nata v Walesu in dolgoročnih načrtih, ki so predvsem dvig deleža, namenjenega obrambi v BDP, na dva odstotka ter dvig deleža, namenjenega investicijam v okviru deleža za obrambo, na 20 odstotkov v državah članicah. General Paloméros je izrazil pohvalo pripadnikom Slovenske vojske za njihovo visoko strokovnost ter pri tem izpostavil radiološko, kemijsko in biološko obrambo, zdravstveno enoto ter še posebej zmogljivosti na področju poznavanja gorskega bojevanja.

Vrhovnega poveljnika Zavezniškega poveljstva za transformacijo generala Jeana-Paula Palomérosa je nato sprejel minister za obrambo Janko Veber. General Paloméros je v pogovoru poudaril enakovrednost vseh držav članic zavezništva pri prispevanju k skupni pripravljenosti, izpostavil sodelovanje v projektih pametne obrambe in pohvalil strokovno znanje pripadnikov Slovenske vojske. Minister za obrambo Janko Veber je med pogovorom o  zmogljivostih in znanjih, ki jih Slovenska vojska nudi drugim državam v sosedstvu in širše, poleg prihodnjega Natovega Centra odličnosti za gorsko bojevanje poudaril tudi usposobljenost in izkušnje 430. mornariškega diviziona pri podvodnem uničevanju eksplozivnih sredstev. Sogovornika sta se dotaknila sprejetih zavez na zavezniškem vrhu v Walesu, pri čemer je minister Veber poudaril, da se mora trend padanja slovenskih obrambnih izdatkov začeti spreminjati. General Paloméros je dejal, da se pri transformaciji zavezništva ne delimo na velike in majhne zaveznice ter da šteje vsak prispevek. Slovenija ima veliko izkušenj pri večnacionalnem pristopu, kot so na primer nadzor zračnega prostora, projekta strateškega zračnega prevoza in zavezniški nadzor kopnega ter še vrsto drugih, zato ima dobro izhodišče za nadaljevanje v smislu pametne obrambe.

Generala Jeana-Paula Palomérosa je sprejel tudi predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor.

General Paloméros se bo v torek, 18. novembra, ob koncu obiska v Poljčah srečal še s pripadniki Slovenske vojske, ki mu bodo predstavili potek aktivnosti ustanavljanja Natovega Centra odličnosti za gorsko bojevanje.

Foto: Boštjan Pogorevc, Kabinet načelnika GŠSV

Video posnetek (YoutubeMORS): Borut Podgoršek

Flash is required!

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir dr. Andrej Osterman


Flash is required!

Vrhovni poveljnik Zavezniškega poveljstva za transformacijo general Jean-Paul Paloméros