Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

24.03.2011

Vrhovni poveljnik Zavezniškega poveljstva za preoblikovanje na obisku v Slovenski vojski

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner je danes, 24. marca, v Slovenski vojski gostil vrhovnega poveljnika Zavezniških sil za preoblikovanje generala Stéphana Abriala (Supreme Allied Commander Transformation – SACT).
Generalu Abrialu so bili predstavljeni struktura in delovanje Slovenske vojske ter njen nadaljnji razvoj, pogovarjali pa so se tudi o izkušnjah in sodelovanju v mednarodnih operacijah in misijah ter o dvostranskem sodelovanju. Vrhovni poveljnik Zavezniškega poveljstva za preoblikovanje se je seznanil z razvojem Slovenske vojske od osamosvojitve Republike Slovenije leta 1991 do danes, z vlogo Teritorialne obrambe med osamosvajanjem, z oblikovanjem Slovenske vojske in njenim približevanjem zvezi Nato. Velik del pogovorov je bil namenjen petletnemu obdobju integracijskih dejavnosti Slovenske vojske po vstopu v Nato, kar se je uspešno končalo lani februarja s podpisom Deklaracije o integriranosti Slovenske vojske v zvezo Nato.
General Abrial je v sklepnem delu obiska obiskal Vojašnico Bohinjska Bela, v kateri so mu predstavili Večnacionalni center odličnosti za gorsko bojevanje, njegov cilj pa je do konca leta 2015 doseči operativne zmogljivosti za preoblikovanje v Natov center odličnosti.

General francoskih letalskih sil Stéphane Abrial je prvi neameriški general, ki vodi enega izmed Natovih vrhovnih poveljstev. Dolžnost vrhovnega poveljnika zavezniških sil za preoblikovanje je prevzel 29. julija 2009, pred tem pa je opravljal dolžnost načelnika Generalštaba letalskih oboroženih sil Francije.
Poveljstvo zavezniških sil za transformacijo (Allied Command Transformation – ACT) je bilo s sedežem v Norfolku v ameriški zvezni državi Virginija vzpostavljeno ob preoblikovanju Nata leta 2003. V poveljstvu deluje tudi Nacionalno predstavništvo Republike Slovenije za povezave, ki zagotavlja uveljavljanje interesov Republike Slovenije in Slovenske vojske ter podporo Zavezniškemu poveljstvu pri pripravah ter uveljavljanju konceptov in rešitev preoblikovanja ter razvoja zmogljivosti zavezništva.
Slovenska vojska v stalno strukturo Zavezniškega poveljstva za preoblikovanje v Norfolku v ameriški zvezni državi Virginiji prispeva nacionalnega predstavnika za povezave že od leta 2004, še dva pripadnika Slovenske vojske pa sta razporejena v Združeno poveljstvo za vojskovanje v norveškem Stavangerju, ki je podrejeno Zavezniškemu poveljstvu za preoblikovanje.

Video posnetek (youtube): Borut Podgoršek, MORS

Flash is required!

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner


Flash is required!

Vrhovni poveljnik Zavezniških sil za preoblikovanje general Stéphan Abrial (Supreme Allied Commander Transformation – SACT)