Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

18.09.2015

Vrhovni poveljnik Slovenske vojske zadovoljen s prikazanim na osrednji letošnji vaji

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik Slovenske vojske Borut Pahor, ministrica za obrambo Andreja Katič in namestnik načelnika GŠSV general Alan Geder so si danes, v petek, 18. septembra, ogledali potek letošnje večnacionalne vojaške in hkrati osrednje vaje Slovenske vojske Takojšen odgovor 2015 (angl. Immediate Response).

Kot je po ogledu vaje dejal predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik Slovenske vojske Borut Pahor, iz izkušenj zgodovine vemo, da »so trenutki, ko je treba mir in varnost zagotoviti z uporabo sile. Takrat morajo biti vojaki za to usposobljeni. Od naše države se pričakuje, da jim ponudi pogoje, da se usposobijo, če in ko jih napotimo na misije v tujino. Ta hip približno 350 vojakov opravlja pomembne naloge v kontekstu varnosti in miru v štirih državah. Opravljajo jih profesionalno. Kot predsednik in kot vrhovni poveljnik lahko o njihovem delu, usposobljenosti in profesionalnosti slišim samo pohvale. Prav tako se mi zdi pomembno, da sodelujemo z drugimi vojskami, ker je to sestavni del tiste izkušnje, ki jo pripadniki Slovenske vojske potrebujejo, ko pridejo na misije v tujino. Kot sem jim dejal, si in si bo Slovenija prizadevala za mir in varnost in bo posegla po uporabi sile samo v primerih, ko bo za to legalna in legitimna osnova, da bi zavarovala mir.«

Ministrica Andreja Katič je izrazila zadovoljstvo nad prikazom na vaji. Dejala je, da so pripadniki Slovenske vojske tudi tokrat pokazali, da so odlični in usposobljeni vojaki, ki uspešno sodelujejo z drugimi zavezniki iz Nata. Poudarila je, da so večnacionalne vaje pomembne tako z vidika usposabljanja kot krepitve sodelovanja med državami partnericami. 

Za predstavnike medijev in širšo javnost je predstavitev vaje najprej potekala v postojnski Vojašnici barona Andreja Čehovina, kjer je na več delovnih točkah (vodstvo vaje in poveljniška mesta) potekala predstavitev simulacijskega oziroma računalniško podprtega dela vaje, ki sočasno poteka tudi v simulacijskih centrih na Hrvaškem in v Nemčiji. Za lažjo predstavo, kako je tovrstno večravensko in računalniško podprto poveljniško-štabno usposabljanje s sočasno vajo enot (situacijskim urjenjem) videti na terenu, si je bilo moč ogledati tudi »dinamični« del vaje na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna.

Z opazovalnice na Prekopanem hribu so gostje v nadaljevanju spremljali medsebojno delovanje različnih vojsk – osnovne elemente klasičnega (konvencionalnega) napada in obrambe, v tokratnem scenariju ob skupnem delovanju voda Slovenske vojske v napadu ter oddelka Oboroženih sil Albanije in sekcije mitraljezov Oboroženih sil Velike Britanije v vlogi branilca. Bližinsko zračno podporo (Close Air Support – CAS) postopkom napada na pripravljeno obrambo so z uporabo letalskih bomb nudila letala Pilatus PC-9M Hudournik, po globini obrambe pa je v nadaljevanju deloval tudi strateški bombnik B-52.

Takojšen odgovor je letna večnacionalna in regionalno usmerjena vojaška vaja, ki jo vodi Poveljstvo kopenske vojske ZDA v Evropi (USAREUR), letošnjo pa enako kot lansko gosti Slovenija skupaj s Hrvaško. Poudarek letošnjega Takojšnjega odgovora, ki temelji na 5. členu Washingtonske pogodbe, je na urjenju taktičnih postopkov večnacionalnih enot, usklajenosti delovanja ter uporabi Natovih standardov tako pri poveljevanju in kontroli kot tudi pri samem delovanju.

Današnjo predstavitev vaje so si ob predsedniku Republike Slovenije in vrhovnem poveljniku obrambnih sil, ministrici za obrambo in namestniku načelnika generalštaba v spremstvu vodij vaje – poveljnika 1. brigade Slovenske vojske brigadirja Romana Urbanča, vodje Združenega simulacijskega centra Grafenwoehr polkovnika Williama Glaserja in poveljnika gardne oklepno-mehanizirane brigade hrvaške vojske polkovnika Denisa Tretinjaka – ogledali tudi predstavniki na vaji sodelujočih oboroženih in varnostnih sil, obrambnih ministrstev, nekaj gostov pa je bilo tudi iz vojaškodiplomatskih vrst.
S tem da je druščina na vaji res pisana, se je strinjal tudi slovenski vodja vaje brigadir Urbanč, ki je izpostavil, da je »na vaji skupaj res skoraj 1.800 sodelujočih, a vsi imajo en sam, skupen cilj – zagotoviti najboljše možne pogoje za vojaško sodelovanje ter krepitev varnosti in stabilnosti v širši regiji,« ter dodal, da »tovrstne mednarodne vojaške vaje nam, skupaj z vsemi sodelujočimi, ne omogočajo le skupnega usposabljanja, temveč tudi gradnjo zaupanja.«

Generalmajor Geder je v nagovoru gostom vaje izpostavil pomen na vaji uporabljanih simulacij, saj v Slovenski vojski »s pomočjo sodobnih in zmogljivih simulacijskih sistemov natančno in realno urimo praktično vse vojaške postopke, sprejemamo odločitve in jih preverimo na terenu,« ter svoje prepričanje sklenil, da smo tako »bolj varčni, enako učinkoviti in manj moteči.«

Fotografije: vojakinja Martina Podkrižnik, 1. brigada Slovenske vojske, in poddesetnik Daniel Mlakar, GŠSV

Flash is required!

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik Slovenske vojske Borut Pahor


Flash is required!

Ministrica za obrambo Andreja Katič


Flash is required!

Namestnik načelnika GŠSV general Alan Geder