Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

10.04.2017

Vrhovni poveljnik obrambnih sil znova v Logistični brigadi

V soboto, 8. aprila, se je predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor v Vojašnici Petra Petriča v Kranju srečal s pripadniki Slovenske vojske, ki v drugi polovici junija odhajajo na misijo v Latvijo. 

Predsednika Republike Slovenije sta spremljala ministrica za obrambo Andreja Katič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman. Obiska se je udeležil tudi ameriški senator John McCain, eden najvplivnejših in najuglednejših ameriških politikov in nekdanji kandidat za predsednika ZDA. Po sprejemu z vojaškimi častmi so se sestali s pripadniki Slovenske vojske, ki odhajajo na Natovo misijo v Latvijo, kjer bodo pripadniki Slovenske vojske sodelovali pri vzpostavitvi okrepljene prednje prisotnosti (eFP) oziroma namestitvi štirih večnacionalnih bataljonskih bojnih skupin v Estoniji, Latviji, Litvi in na Poljskem. Za potrebe eFP bodo pod vodstvom vodilnih držav Nemčije, Kanade, Velike Britanije in ZDA oblikovane 4 bataljonske skupine. Namera Slovenske vojske je, da v kanadsko bojno skupino prispeva do 50 pripadnikov.

Po končanih aktivnostih v Vojašnici Petra Petriča je sledil premik v Andraž nad Polzelo, kjer je bila slovesnost ob dnevu slovensko-ameriškega prijateljstva in zavezništva. V Andražu nad Polzelo namreč stoji spominsko obeležje ameriškim letalcem, katerih bombnik B-17 je leta 1944 strmoglavil med poletom proti avstrijski Koroški z nalogo uničiti nemško vojaško tovarno Steyr.

Fotografije: VVU XI. r. Rajko Petek, OOJ

Povezana novica - Urad predsednika Republike Slovenije