Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

13.04.2010

Vrhovni poveljnik obrambnih sil obiskal Enoto za specialno delovanje Slovenske vojske

Danes, v torek, 13. aprila, je predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil dr. Danilo Türk v vojaškem objektu Škrilj pri Kočevski Reki obiskal pripadnike Enote za specialno delovanje (ESD) Slovenske vojske. Dr. Türka sta sprejela ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner. Gre za prvi obisk vrhovnega poveljnika obrambnih sil v tej enoti v zgodovini Slovenske vojske.

Visokemu gostu so pripadniki ESD najprej predstavili poslanstvo in naloge enote. V nadaljevanju obiska si je predsednik Republike Slovenije ogledal tudi del izbirnega postopka kandidatov za pripadnike ESD, ki zdaj poteka v enoti, in se ob tej priložnosti pogovoril s kandidati.

Začetki enote segajo v leto 1991, ko je bil oblikovan Odred za hitre intervencije, danes pa enota deluje v sestavi Poveljstva sil Slovenske vojske. Kakovostno preoblikovanje je enota začela leta 1998 s prepodreditvijo 1. brigadi Slovenske vojske, ko so v enoti začeli uvajati Natove standarde v usposabljanje in delovanje.

Gre za bolj usposobljeno enoto Slovenske vojske, ki je bila v najzahtevnejše mednarodne operacije in misije, v katerih je do danes sodelovala Slovenska vojska, napotena kot prva enota. Tako je bila prva napotena v Afganistan, Libanon in Čad. Posebnost enote je v zahtevnosti usposabljanja in višjih standardnih usposobljenosti.

Enota je namenjena predvsem za izvajanje specialnih delovanj samostojno ali skupaj z drugimi enotami Slovenske vojske oziroma enotami zavezništva. Poleg klasičnih nalog specialnih enot danes njeni pripadniki v mednarodnih operacijah in misijah opravljajo tudi naloge vojaške pomoči kot mentorji ter inštruktorji in sodelujejo v projektih civilno-vojaškega sodelovanja.

Enota je aktivna tudi na mednarodnem področju, saj so do danes njeni pripadniki sodelovali na 84 tujih tečajih za pripadnike specialnih sil, na 14 dvostranskih usposabljanjih s pripadniki tujih specialnih sil in na devetih mednarodnih vajah. Junija bodo pripadniki ESD s pripadniki specialnih sil ZDA izvedli skupno tritedensko vajo, ki bo potekala v Sloveniji.