Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

17.02.2011

Vrhovni poveljnik obrambnih sil med vojaškimi gorniki

Danes, 17. februarja, je potekal delovni obisk predsednika republike in vrhovnega poveljnika obrambnih sil RS dr. Danila Türka v Večnacionalnem centru odličnosti za gorsko bojevanje (VCOGB) v Vojašnici Bohinjska Bela in na Pokljuki. Delovnega obiska so se udeležili tudi državni sekretar na MO mag. Boris Balant in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner.
Po sprejemu z vojaškimi častmi je poveljnik brigadir mag. Bojan Pograjc predstavil Poveljstvo za doktrino, razvoj, izobraževanja in usposabljanje. Direktor VCOGB, podpolkovnik Boštjan Blaznik, pa pot do ustanovitve centra odličnosti in program njegovega razvoja. Dr. Türk si je nato ogledal še specialistično gorniško opremo in delovne prostore VCOGB.
Obisk se je nadaljeval v okolici Vadbenega centra Pokljuka, kjer so pripadniki VCOGB prikazali del usposabljanje v zimskih razmerah, ki ga redno izvajajo pred vsako izvedbo tečajev. Predstavljena mu je bila opazovalnica v gorah, patruljna baza, namenjena  preživetje v snegu in mrazu, uporabo plazne žolne in sonde za iskanje pogrešanega v plazu. Obiskovalci so lahko opazovali taktični premik vojakov na smučeh ter reakcijo ob stiku z nasprotnikom. Ob tem so se seznanili z vso potrebno gorniško opremo, ki jo morajo vojak, podčastnik in častnik obvladovati v zahtevnih pogojih.
Ob koncu se je dr. Türk pogovoril s pripadniki VCOGB. Izrazil je zadovoljstvo nad prikazanim, njihovo motiviranostjo ter poudaril pomen fizične in psihične pripravljenosti vojaških gornikov za preživetje in bojevanje v gorskem svetu.