Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

08.05.2010

Vojašnice Slovenske vojske so odprle vrata obiskovalcem

V soboto, 8. maja, so vojašnice Slovenske vojske v okviru praznovanja dneva Slovenske vojske pod geslom »Slovenska vojska odprta za povezovanje s civilnim okoljem« odprle vrata. Pripadniki in pripadnice Slovenske vojske so obiskovalce gostili v Vojašnici barona Andreja Čehovina v Postojni, Vojašnici Janka Premrla Vojka v Vipavi, Vojašnici Slovenska Bistrica, Vojašnici Novo mesto, Vojašnici Murska Sobota, Vojašnici Franca Rozmana Staneta v Ljubljani, Vojašnici Kranj in Vojašnici Pivka. Ob tej priložnosti je Slovenska vojska postavila na ogled oborožitev in opremo ter vozila, prav tako pa so si obiskovalci lahko ogledali nastanitvene objekte Slovenske vojske. Poskrbljeno je bilo tudi za najmlajše obiskovalce, ki so skozi igro spoznavali vojaški poklic.


V soboto dopoldan sta Vojašnico Franca Rozmana Staneta v Ljubljani obiskala tudi ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner. Pridružil se jima je tudi župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković. V vojašnici je bilo še posebej slovesno, saj je del letošnjega 54. pohoda – Pot ob žici – potekal tudi preko območja vojašnice. Ob tej priložnosti so si lahko pohodniki in drugi obiskovalci ogledali vojaško opremo in oborožitev enot Slovenske vojske, ki so v tej vojašnici, ter predstavitve različnih znanj – Enota za protokol Slovenske vojske je tako prikazala svoj šov program. Predstavili so se tudi pripadniki Športne enote Slovenske vojske motorist Miran Stanovnik, smučarka Saša Farič in plavalka Anja Klinar. Ministrica za obrambo je poudarila pomen tovrstnih aktivnosti, ki civilnemu prebivalstvu omogočajo vpogled v vojaško življenje in dejala, da je dan odprtih vrat povezal vse generacije, saj je med obiskovalci veliko mladih, obiskali pa so ga tudi predstavniki veteranskih združenj in pripadniki Zveze častnikov Slovenije. Ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič je tudi poudarila, da je dan odprtih vrat v največji slovenski vojašnici – Vojašnici Franca Rozmana Staneta Slovensko vojsko na poseben način povezal z mestom Ljubljana, ki danes praznuje 65. obletnico svoje osvoboditve in zmage nad nacifašizmom. Slovenska vojska je to sodelovanje še potrdila s svojimi aktivnostmi v okviru osrednje proslave na Prešernovem trgu.

V soboto, 22. maja, bodo vrata za obiskovalce odprle še Vojašnica slovenski pomorščaki v Ankaranu, Vojašnica Bohinjska Bela, Vojašnica 26. oktober na Vrhniki, Vojašnica Cerklje ob Krki, Vojašnica Celje, Vojašnica generala Maistra in vojaški objekt Kadetnica v Mariboru.

Vse pa vabimo, da se v petek, 14. maja, ob 13. uri v Športni dvorani Zlatorog v Celju udeležijo osrednje slovesnosti ob dnevu Slovenske vojske. Slavnostni govornik na prireditvi bo vrhovni poveljnik obrambnih sil in predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk.

Foto: Emil Jalovec, GŠSV; Bruno Toič, MORS

 

Video posnetek (youtube): Brane Petrovič, MORS