Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

21.05.2018

Vojašnica Petra Petriča odprla vrata obiskovalcem

V soboto, 19. maja, je med 9. in 17. uro potekal dan odprtih vrat v kranjski Vojašnici Petra Petriča. Obiskovalci so si lahko ogledali in sodelovali v dinamičnih in statičnih predstavitvah enot, ki so nastanjene v vojašnici. Predstavile so se tudi civilne  organizacije in društva.

Na dnevu odprtih vrat se je v večji meri predstavila Logistična brigada, ki načrtuje, usklajuje in izvaja logistično podporo ostalim poveljstvom in enotam Slovenske vojske (SV). S 1. četo jedrsko, radiološko, kemične in biološke obrambe ter Vojaško policijo se je predstavila tudi 1. brigada SV. Obiskovalci so si lahko ogledali sredstva, opremo in dejavnost enot SV. V sklopu statičnih predstavitev so si lahko ogledali tehniko in materialna sredstva (sistem zvez, mobilna avto delavnica, oborožitev, premična kuhinja, pralnica in sušilnica, nujno reševalno vozilo, prikaz merjenja hitrosti izstrelkov, …). Lahko so si izmerili krvni tlak, nivo sladkorja, maščobe, se popeljali z oklepnimi bojnimi vozili (s tankom M-84, Hummer in Valuk), si ogledali prikaz spretnostne vožnje z motorji Vojaške policije in Policije, ogledali prikaz dela z vojaškimi psi in se preizkusili v streljanju na filmskem strelišču v športni dvorani vojašnice ter poizkusili dobrote vojaške kuhinje. Športno enoto sta predstavljali padalka Maja Sajovic in smučarska skakalka Maja Vtič. Za najmlajše je bila organizirana otroška delavnica.

Na dnevu odprtih vrat Vojašnice Petra Petriča so se predstavile tudi Policijska uprava Kranj, Gasilska reševalna služba Kranj, Izpostava Uprave RS za zaščito in reševanje Kranj, Gorska reševalna služba, Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Kranj z Muzejem osamosvojitvene vojne na Gorenjskem, skavti, Društvo starodobnih vozil ter še kdo. Dan odprtih vrat sta si med drugim ogledala tudi nekdanja poveljnika Vojašnice Petra Petriča generalmajor dr. Andrej Osterman in brigadir Milan Žurman ter podžupan Mestne občine Kranj g. Boris Vehovec in župan Občine Škofja Loka mag. Miha Ješe.
 
Fotografije: VVU XI. r. Rajko Petek, OOJ